Hlavní obsah

Japonská vládní strana propadla ve volbách, zemi hrozí osud Řecka

Novinky, DPA, BBC,
Tokio

Demokratická strana Japonska po deseti měsících vlády utrpěla drtivou porážku. V horní komoře získala v nedělních volbách jen 44 křesel. Ztratila proto většinu, což může brzdit její snahu o ekonomické reformy. Japonsko se zmítá v krizi. Gigantický dluh má řešit zdvojnásobení daně z obratu.

Foto: Issei Kato, Reuters

Japonský premiér Naoto Kan čelí problémům.

Článek

V nedělních volbách se rozhodovalo o obsazení 121 křesla. Strana má nyní v senátu jen 106 křesel, do potřebné většiny jí chybí 16. To může brzdit snahu o reformy, jejichž cílem je snížit ohromný dluh země.

Současná daň z obratu činí pět procent, ale premiér Naoto Kan, který před měsícem vystřídal Jukia Hatojamu, ji chce zdvojnásobit. Lidé jsou ohledně jeho plánu rozděleni. Kan však v pátek před hlasováním řekl: „Japonská ekonomika je dvacetkrát až třicetkrát větší než řecká a její schodek je ohromný, takže žádné země nemůže zachránit.“

Když se Kan dozvěděl, že ve volbách propadl, uvedl, že nedokázal dobře vysvětlit zvýšení daně z obratu.

Jesper Koll z JP Morgan Securities Japan už varoval: „Místo činů ztratíme další dva roky parlamentními boji.“

Druhá největší světová ekonomika se potápí už dvě dekády, zatímco ostatní asijské země, zejména Čína, rostou jako z vody.

Rozčarování Japonců

Protože současný koaliční partner vládní strany Nová lidová strana nezískala ani jedno křeslo a má jen tři, musí Kan hledat podporu u další malé partaje, Vaší strany, která má nyní 11 křesel.

Stranu oslabilo rozhodnutí jejího předchozího předsedy a premiéra Hatojamy neuzavřít americkou základnu na Okinawě, což původně sliboval. Navíc Hatojama a další vysoký představitel strany Ičiro Ozawa byli zapleteni do skandálu s financováním strany.

Odchod z vedení měsíc před volbami byl velkou ranou. Strana ztratila důvěru lidí stejně jako loni Liberální demokraté, kteří zemi s jedinou přestávkou vládli 40 let a kteří střídali premiéra rok co rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Japonsko je znovu bez premiéra

Japonský premiér Jukio Hatojama vydržel v úřadu pouhých osm měsíců. Ve středu rezignoval poté, co neustál kritiku kvůli svým nenaplněným slibům před volbami,...

Japonsku hrozí dluhová krize, varuje premiér

Nový japonský premiér Naoto Kan varoval, že pokud Japonsko nepodnikne bezodkladná opatření, mohlo by čelit podobné dluhové krizi jako Řecko. Japonsku by podle...

Výběr článků

Načítám