Hlavní obsah

Neznámý vandal v Austrálii otrávil sedm miliónů rostlin zeleniny

– Adelaide

Sabotáž v odhadované výši 23,5 miliónu australských dolarů (asi 413,6 miliónu korun) provedl neznámý vandal, který otrávil herbicidem zhruba sedm milionů rostlin zeleninové násady v jedné z australských hlavních pěstitelských oblastí. Jak ve čtvrtek informoval místní tisk, pachatel herbicid nalil do vody používané na zavlažování v pěstitelské školce v severní části státu Queensland minulý měsíc.

Foto: Profimedia.cz

Pachatel herbicid nalil do vody používané na zavlažování v pěstitelské školce.

Článek

Otráveno bylo na sedm miliónů rostlin včetně čtyř miliónů kusů rajčatových sazenic a dvou miliónů paprikových. Mezi dalšími otrávenými sazenicemi jsou okurky, dýně, melouny a lilky. Postižená pěstitelská školka je v oblasti Bowen, která produkuje zhruba 80 procent australského ovoce a zeleniny v zimním období; někteří odborníci proto varují, že zhruba od září stoupnou ceny zeleniny - podle některých odhadů až dvojnásobně.

Policie, která případ vyšetřuje, zjistila, že herbicid někdo nalil v červnu do zavlažovacího systému pěstitelské školky Supa Seedlings, která prodává sazenice farmářům. Zaměstnanci školky objevili vadnoucí a chřadnoucí rostliny od 20. do 25. června.

Policisté zatím prošetřují celou škálu motivů sahajících od obyčejného vandalismu až po konkurenční boj, napsala agentura AP. Prověřují také možné spojení se třemi obdobnými otravami, které se v této oblasti staly od roku 2002; žádná ale nebyla tak velkého rozsahu jako nynější. Proč se informace o otravě dostaly na veřejnost až nyní, zdroje nevysvětlují.

Reklama

Výběr článků

Načítám