Hlavní obsah

Bývalého šéfa Interpolu uznal soud vinným z korupce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Soud v Jihoafrické republice v pátek uznal bývalého policejního ředitele a šéfa Interpolu Jackieho Selebiho vinným z korupce. Selebi byl obviněn z napojení na organizovaný zločin a přijetí úplatků ve výši 1,2 miliónu randů (přes tři milióny korun).

Foto: Profimedia.cz

Jackie Selebi

Článek

Pozorovatelé označovali devítiměsíční proces za klíčový pro zemi po konci apartheidu. JAR trápí vysoká míra násilné kriminality a korupce.

Selebi obvinění odmítl. Nyní mu hrozí trest až 15 let za mřížemi. Proti verdiktu se chce odvolat.

V centru obvinění bylo Selebiho napojení na drogového pašeráka Glana Agliottiho, který měl také figurovat u vraždy jednoho těžebního magnáta. Aglitotti podle soudu Selebimu platil, aby proti němu policie nezasahovala.

Podle obhájců se Selebi stal obětí policejních machinací.

Selebi byl prvním černošským policejním šéfem v JAR. Jmenován byl díky spojenectví s tehdejším prezidentem Thabem Mbekim. Stanice BBC upozornila, že s policejní prací neměl žádné předchozí zkušenosti. To nebránilo v jeho jmenování prezidentem Interpolu v roce 2004.

Selebi na tento post rezignoval o čtyři později, ve stejné době, kdy skončil ve vedení policie JAR.

Reklama

Výběr článků

Načítám