Hlavní obsah

Australský pedofilní kněz stráví za mřížemi dvacet let

Sydney

Australský katolický kněz John Sidney Denham byl odsouzen na devatenáct let a deset měsíců za to, že sexuálně zneužil dvacet pět dětí. Některé byly i předškolního věku, uvedla v pátek BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sedmašedesátiletý kněz v letech 1968 až 1986 sexuálně obtěžoval a znásilnil 25 chlapců ve věku od pěti do šestnácti let. Propuštěn nesmí být dříve než za 13 let a deset měsíců.

"Útoky se týkaly mnoha dětí, často vyžadovaly značné plánování, dlouhodobě se opakovaly a často byly sadistické," řekla podle BBC soudkyně Helen Symeová. „Jednání násilníka přispělo ke kultuře zkaženosti" na školě, která umožnila, aby tyto znepokojující útoky zůstaly po léta nepotrestány, dodala.

Server listu The Sydney Morning Herald uvedl, že obvinění proti Denhamovi byla vznesena až před dvěma lety.

Nařčení se vztahují k dalším kněžím

Denham se obětem a jejich rodinám omluvil: „Vše co mohu říci je, velmi toho lituji. Nejsem než oplzlý pedofil, který využil situace a moci, aby zneužíval mladé lidi."

Postižení a jejich rodiny rozsudek australského soudu přivítali. Někteří však poznamenali, že katolická církev by měla za událost nést zodpovědnost. Na horké lince pro zneužité evidují, že zneužívání se dopustilo na sto kněží.

Papež Benedikt XVI. se při své návštěvě v Austrálii v červenci 2008 s některými oběťmi zneužívání ze strany kléru setkal a veřejně se za přečiny omluvil.

Skandály sexuálního zneužívání dětí kněžími se intenzivně církev potýká od počátku roku. Desítky případů byly v posledních měsících odhaleny v mnoha evropských zemích, včetně Německa, odkud pochází současný papež. Události staré i několik desetiletí vypluly na povrch také v Irsku, Rakousku, Švýcarsku, Nizozemsku nebo v Itálii. Mnoho jich vyšlo najevo i ve Spojených státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám