Hlavní obsah

Humvee nesmí v Afghánistánu mimo základny, není bezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Symbol americké armády posledních let, populární jeep současnosti Humvee mizí z nebezpečných afghánských cest. Od července se může používat mimo základny na východě země jen na zvláštní povolení, které musí udělit minimálně plukovník. Důvodem je raketově rostoucí počet obětí nastražených náloží.

Článek

Generálmajor John Campbell, který velí jednotce Task Force 101, tento týden nařídil, že Humvee smějí vyjet mimo základny jen na zvláštní povolení plukovníka. Dříve stačil souhlas nižšího důstojníka, sdělil mluvčí uskupení major Patrik Seiber. Cílem je podle něj zvýšit bezpečnost vojáků.

Humvee, či přesněji HMMVW je sice pancéřováno, ale má plochý spodek a relativně malou světlou výšku, takže je citlivé na exploze nastražených náloží. Ty se označují jako improvizovaná výbušná zařízení (IED), ve skutečnosti však jde o velmi promyšlené nálože.

Foto: Reuters

Američtí vojáci na jihu Afghánistánu

Počet obětí stoupá

Campbellovo rozhodnutí přišlo potom, co se ukázalo, že v červnu v Afghánistánu zahynulo 101 koaličních vojáků, což je nejvyšší měsíční bilance od zahájení války v zemi. Dalších čtyři sta jich bylo zraněno. Počet obětí IED prudce vzrůstá. V květnu 2010 při nich zemřelo nebo bylo zraněno 284 koaličních a afghánských vojáků, zatímco v květnu 2009 to byli 104. Letos v květnu bylo pomocí těchto zařízení podniknuto 1 128 útoků, zatímco loni v květnu jich bylo 513.

Americká armáda proto už zavádí do výzbroje nová vozidla, která jsou proti těmto zařízením méně citlivá. Mají spodní část ve tvaru V nebo U. I ty ale už byly zničené pomocí silných IED. Navíc jsou mnohonásobně dražší.

Podobným problémům čelila i britská armáda, která dokonce v Iráku a v Afghánistánu nasazovala jen minimálně pancéřované Landrovery Snatch, jejichž měla dostatek, zatímco specializovaná vozidla jí chyběla. Při útocích na ně zahynulo skoro čtyřicet britských vojáků a britské ministerstvo obrany kvůli tomu čelilo tvrdé kritice. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám