Hlavní obsah

Nedbalý chirurg jde za smrt pacientů na sedm let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brisbane

Soud v Brisbane poslal na sedm let za mříže amerického chirurga indického původu Jayanta Patela. Lékař, jemuž australská média přezdívají Doktor Smrt, používal zastaralé metody. Byl viněn ze zabití téměř 90 pacientů. Úřady mu prokázaly vinu pouze ve třech případech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Australský "Doktor Smrt" půjde na sedm let do vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Kromě zabití byl Patel uznán vinným i z těžkého ublížení na zdraví. U soudu mu hrozilo doživotí. Původně byl spojován se smrtí 87 lidí, ale to se neprokázalo.

Patel působil v nemocnici v Queenslandu v letech 2003 až 2005. Neuvedl, že byl dříve v USA pokárán za nedbalost při výkonu své práce.

Patel před soudem popřel svou vinu. Souzen byl mimo jiné proto, že jednomu z pacientů bez důvodu odebral kus střeva a u staršího muže nedokázal zastavit vnitřní krvácení, takže později zemřel.

Patel využíval zastaralé a neúčinné operační postupy, které byly v USA už zakázány. Ve Spojených státech byl pokárán za nedbalý výkon svého povolání ve státech New York a Oregon, což ale při nástupu do práce v Austrálii neuvedl. Schopnosti a znalosti Patela přitom byly zpochybněny už před čtvrtstoletím.

Když vyšel případ v Austrálii najevo a spekulovalo se, že Patel může mít na svědomí až 87 lidských životů, byl označován za monstrum a přezdíván Doktor Smrt. V zemi se zvedla vlna odporu vůči zahraničním lékařům, zejména indickým.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám