Hlavní obsah

Maoisté v Indii zabili na třicet milicionářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Nejméně 27 členů indických polovojenských jednotek zabili v úterý večer na východě země maoističtí povstalci. Dalších deset zranili. Útočníků bylo podle agentury AP až 200.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Hodinu a půl trvající přestřelka mezi povstalci a 63 členy polovojenských jednotek se odehrála v hustě zalesněné oblasti indického svazového státu Čhattísgarh. Když dorazily posily, maoisté se stáhli.

Indičtí maoisté, nazývaní naxalité po vesnici, kde jejich hnutí vzniklo, útočí na policisty a vojáky často. Povstalci jsou inspirováni čínským revolucionářem Mao Ce-tungem a jeho zemědělským komunismem. V současnosti mají až 20 000 bojovníků, kteří působí ve 20 z 28 indických států a jejich vliv stále stoupá.

Příznivce nacházejí zejména mezi chudými vrstvami obyvatelstva, které se cítí být stranou ekonomického růstu posledních let a rovnostářský zemědělský komunismus vnímají kladně.

Za poslední dva roky zahynulo při jejich útocích zhruba 2000 lidí včetně civilistů. Mnohé útoky jsou velmi dobře připravené. V léčkách zahynuly desítky milicionářů i vojáků, kteří jim přišli na pomoc, ale netušili, že se poblíž skrývá velký útvar bojovníků, který přivolané posily zmasakroval. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám