Hlavní obsah

Tálibán obklíčil afghánské letiště a zaútočil

Novinky,
Džalalabád
Aktualizováno

Sebevražedné komando Tálibánu zaútočilo ve středu na severovýchodě Afghánistánu na letiště, které využívá NATO, uvedla agentura DPA. Boje pokračovaly několik hodin, dodala BBC s tím, že šlo o rozsáhlý útok vedený z několika stran. Nakonec byl odražen. V boji padlo osm vzbouřenců, zraněn byl jeden afghánský voják a jeden zahraniční.

Foto: Bruno Domingos , Reuters

Voják na palpostu v Afghánistánu

Článek

Terčem útoku se stalo letiště v hlavním městě provincie Nangarhár, jímž je Džalalabád. V 7:30 ráno na ně zaútočila skupina bojovníků Tálibánu, mezi nimiž byli i sebevražední atentátníci v autech naložených výbušninami. Poté, co se jeden odpálil u brány, následovala přestřelka mezi jeho spolubojovníky a ochranou letiště. Tálibové letiště ostřelovali z raketových granátometů a minometů.

"Dnes ráno došlo k útoku na vojenskou základnu v Džalalabádu, útok stále pokračuje," řekl AFP mluvčí Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) Iain Baxter. "Útočníci se do prostoru základny nedostali," upřesnil Baxter. Nakonec se je podařilo odrazit

Ke koordinovanému a dobře připravenému útoku na klíčovou základnu u pákistánských hranic se přihlásilo hnutí Tálibán. Jeho mluvčí Zabiulláh Mudžáhid uvedl, že mezi útočníky bylo šest sebevražedných atentátníků, kteří “zabili desítky afghánských a zahraničních strážců“. Poté, co se první odpálil u brány vniklo pět dalších do prostoru základny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Útok si podle mluvčího NATO nevyžádal oběti na straně koalice, pro niž byl červen nejkrvavějším měsícem. V Afghánistánu padlo sto vojáků. [celá zpráva]

Zraněni byli dva vojáci, jeden koaliční a jeden afghánský.

Reklama

Výběr článků

Načítám