Hlavní obsah

Čína pozatýkala ujgurské separatisty, kteří nedostali azyl

– Peking
Novinky,

Čínská policie ve čtvrtek oznámila, že zadržela v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang přes deset členů „významné teroristické skupiny“. Při zásahu zabavila výbušniny. Někteří ze zadržených jsou podezřelí, že se v roce 2008 podíleli na vražedných útocích ve městech Kuka a Kašgar. Jsou mezi nimi i dva vedoucí teroristické buňky. Zřejmě jde o Ujgury, kteří nedostali azyl v Kambodži, píše DPA.

Článek

Mluvčí ministerstva vnitra Wu Che-ping sdělil, že podezřelí byli členy dvacetičlenné skupiny čínských občanů, kteří se v prosinci vrátili do vlasti z neupřesněné zahraniční země. V prosinci Kambodža na žádost Pekingu vypověděla dvacet Ujgurů žádajících o azyl a čelila tvrdé mezinárodní kritice.

Peking podezřívá zatčené z útoků na policii a další představitele státní moci. Obviňuje je také z napojení na jiné ozbrojené skupiny a teroristickou síť Al-Káida.

V autonomní oblasti Sin-ťiang jsou časté výbuchy etnicky motivovaného násilí mezi Ujgury a etnickými Číňany Chany, kteří se tam přistěhovávají, což vláda podporuje, aby snížila vliv Ujgurů. Mezi muslimskými Ujgury sílí separatistické tendence.

Etnicky motivované násilí si loni v hlavním městě autonomní oblasti Urumči vyžádalo 200 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám