Hlavní obsah

V Číně se protrhla hráz, gigantické povodně mají dvě stě obětí

Peking

Na nejméně 199 mrtvých vzrostla v úterý bilance obětí záplav, které zasáhly v uplynulém týdnu jih Číny. Dalších 123 osob se pohřešuje. Kolem 68 000 lidí bylo v noci na úterý evakuováno kvůli protržené hrázi. Celkem už musel opustit své domovy přibližně milión osob. Podle čínských meteorologů bude pršet ještě celý týden.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Číně se protrhla hráz, gigantické povodně si vyžádaly 200 obětíVideo: Reuters

 
Článek

Stoupající vody na řece Fu prolomily hráz nad městem Fu-čou, jehož obyvatelé museli uprchnout do vyšších poloh. Podle agentury Nová Čína vojáci a dobrovolníci narychlo stavěli v ohrožených obydlených úsecích hráze z pytlů s pískem.

Už podle pondělních oficiálních údajů přívalové deště, které začaly 13. června, a s nimi spojené povodně poškodily či zničily 178 000 domů. Živel rovněž způsobil hospodářské ztráty ve výši 2,3 miliardy dolarů (přes 48 miliard korun). Evakuován musel být zhruba milión osob.

Velká voda protrhla břehy řek a nádrží, zatopila úrodu, způsobila sesuvy půdy, ochromila dopravu, dodávky elektřiny i telefonické spojení. Postiženo záplavami bylo přes 15 miliónů Číňanů.

Foto: Aly Song, Reuters

Milicionáři zasahují při záplavách.

Povodí mohutného toku Jang-c'-ťiang a dalších velkých řek sužují záplavy každý rok. Letošní povodně jsou ale obzvlášť rozsáhlé, protože pokrývají devět provincií na jihu země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám