Hlavní obsah

Americké peníze na ochranu konvojů v Afghánistánu dostal Tálibán

Washington

Desítky miliónů dolarů, které americká armáda platí v Afghánistánu tamním bezpečnostním firmám, končí v rukou Tálibánu. Plyne to ze zprávy podvýboru amerického Kongresu, který šest měsíců vyšetřoval, kam peníze odplynuly. Podezření, že peníze jdou na úplatky Tálibánu, bylo zveřejněno už před měsícem, ale bez důkazů.

Článek

Podle dokumentu se každý týden platí až čtyři milióny dolarů firmám zajišťujícím bezpečnost kolon vozidel dopravujících zásoby, vodu a munici, uvedla BBC. Značná část jich je ale použita na úplatky. Pokud není zaplaceno výpalné, konvoje se stávají terči útoků.

Podle zprávy podvýboru se uplácí všichni guvernéři, policejní šéfové a oblastní vojenští velitelé. Mnoho oblastí ale není pod kontrolou centrální vlády, takže se platí i Tálibánu a dalším vzbouřeneckým skupinám. V některých místech pomalu každé údolí ovládá jiná skupina, která hrozí útokem.

Podle podvýboru dohody s afghánskými bezpečnostními firmami porušují zákony o najímání soukromých společností i nařízení amerického ministerstva obrany, stojí ve zprávě.

Peníze jdou přes zastřešující firmu 

K převodu peněz slouží mimo jiné společnost sdružující národní autodopravce v Afghánistánu, která najímá bezpečnostní síly. Podle armádní zprávy se společnosti dohodly a diktují si cenu za bezpečnostní průjezd v každé oblasti. Sdružení také vydává varování dopravcům, kteří odmítli částku zaplatit nebo se s platbou zdrželi.

Podle nepotvrzených zpráv tisku se dokonce útoky na kolony domlouvají, aby se podařilo udržet vysoké výpalné. Někdy se také přepadávají kolony doprovázené konkurenčními ochrankami.

Ochranu zajišťuje i firma napojená na prezidenta

Jednou z bezpečnostních organizací najímaných k ochraně je Watan Risk Management, jemuž už byla načas zrušena licence a jehož činnost se vyšetřuje. Panuje podezření, že firma dominuje trhu a ovládá ostatní. Tuto společnost vlastní dva bratranci afghánského prezidenta Hámida Karzáího.

V Afghánistánu bylo v půlce května na dva týdny odebráno povolení k doprovodu kolon mezi Kábulem a Kandahárem dvěma firmám. Jednou byl Watan Risk Management a druhou Compass Security. [celá zpráva]

Vysoký představitel NATO v Kábulu tehdy pro list New York Times poznamenal: „Platíme obě strany bojující ve válce.“

Reklama

Výběr článků

Načítám