Hlavní obsah

Nejvíce lidí závislých na opiátech je v Afghánistánu

Kábul

Opiáty podle studie Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) užívá pravidelně asi 2,7 procenta z třiatřicetimiliónové afghánské populace. Podle studie zveřejněné v pondělí bude počet ještě vyšší. Počet uživatelů mezi ženami a dětmi je patrně podhodnocený.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Afghánské děvče sklízí mák

Článek

Afghánistán se tak ocitl na úrovni Íránu, který podle UNODC zaujímal loni první příčku v žebříčku s největším procentem lidí závislých na opiu a jeho derivátech. Tam se počet pravidelných uživatelů opiátů pohybuje 1,5 a 3,2 procenta obyvatelstva.

Na dalším místě je Rusko, kde opiáty užívalo 1,64 procenta populace. Celosvětový průměr je 0,3 procenta.

Od předchozí studie, uskutečněné v roce 2004, stoupl v Afghánistánu počet konzumentů opia o 53 procent a počet uživatelů heroinu o 140 procent. Ve věkové skupině od 15 do 64 let má problémy se závislostí na drogách osm procent Afghánců. UNODC připisuje vinu za rychlé přibývání závislých na opiátech mezi Afghánci válkám.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Američtí vojáci v žloutnoucím makovém poli

Spousta narkomanů začala drogy užívat v důsledku traumatizujících zážitků nebo v uprchlických táborech v Íránu a v Pákistánu. Rodiče závislí na opiátech dávají drogy úmyslně na uklidnění i svým dětem.

Afghánistán je hlavním producentem opia

Na 90 procent z takřka miliónu závislých se údajně touží svého návyku zbavit, pouhá čtyřicítka rehabilitačních center v zemi ale nápor pacientů nezvládá. "Kolem 700 000 Afghánců nemá přístup k léčení své drogové závislosti," konstatuje se ve studii UNDOC.

Z Afghánistánu pochází naprostá většina z celosvětové produkce opia a heroinu. V posledních letech se ho vypěstovalo více, než činí světová spotřeba. Počet osetých ploch proto klesá. [celá zpráva]

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Američtí vojáci u máku kvwetoucího na poli

Pěstování máku kontroluje Tálibán, který získává část svých prostředků právě z drog. Tři desetiletí válečných konfliktů v Afghánistánu zničily afghánské zemědělské tradice. Mnoho rolníků se proto vrhlo na výnosnější pěstování máku

Velký počet konzumentů drog je v řadách nově se tvořící afghánské policie. "Velké starosti nám činí rozšířené užívání drog v policejních složkách," podotkl vyslanec OSN v Afghánistánu Robert Watkins, podle nějž 12 až 41 procent branců má pozitivní testy. Někteří z nich museli být propuštěni, ovšem to platilo jen u uživatelů tvrdých drog. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám