Hlavní obsah

Vodu otrávenou arzénem pilo v Bangladéši 77 miliónů lidí

Novinky,

V Bangladéši mohlo pít až 77 miliónů lidí vodu otrávenou arzénem, uvedla studie zveřejněná v lékařském časopise Lancet. Jednu z největších masových otrav v historii přitom má na svědomí snaha zajistit jim nezávadnou vodu. Nebezpečným hladinám arzénu přitom byli vystavováni po celé roky nebo desetiletí.

Článek

Mezinárodní tým odborníků z Chicaga, New Yorku a Bangladéše sledoval po deset let 12 000 lidí. Zjišťoval, nakolik byli vystavěni arzénu. V závěru napsal, že každé páté úmrtí bylo způsobeno otravou arzénem. U čtvrtiny nejvíce postižených lidí byla úmrtnost o 70 procent vyšší než celé populace.

Důvodem otravy bylo, že brali vodu ze studní. Ve snaze zajistit lidem v Bangladéši pitnou vodu, doporučovali obyvatelům v odlehlých vesnicích, aby si kopali studně místo toho, aby používali povrchovou vodu ze špinavých a znečištěných řek, hemžících se bakteriemi. Jenže voda ve studních byla kontaminována arzénem, který se používá v průmyslu, mimo jiné ve slévárenství, ale také při výrobě insekticidů a mikroprocesorů. Značné množství se ho ale nachází i v půdě a ve skalách v Bangladéši, odkud se dostává do studní.

Problém je znám už dlouhá léta, doposud se však nijak neřešil. Už před deseti lety napsala Světová zdravotnická organizace, že se „jedná o největší hromadnou otravu v historii mimo neštěstí z Bhópálu a Černobylu". Možná že jde o vůbec nejrozsáhlejší otravu, naznačuje Lancet .

I kdyby však lidé přestali používat vodu ze studní, v níž je arzén, mnohé se už zachránit nepodaří, protože hladina jedu v těle je příliš vysoká. Teprve po dvaceti letech by se mohla úmrtnost vrátit k normálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám