Hlavní obsah

Na korejské hranici zaznamenali zvýšenou radiaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sou

Zvýšená radiace byla minulý měsíc zaznamenána na hranici KLDR s Jižní Koreou. Oznámilo to v pondělí jihokorejské ministerstvo školství, vědy a techniky, které ale současně vyloučilo, že by Severní Korea provedla další jaderný test. Důvody abnormální radiace Soul zatím nezjistil.

Foto: Profimedia.cz

Jihokorejští vojáci u hranice s KLDR

Článek

Podle ministerstva byla na hranici obou Korejí 15. května registrována osmkrát vyšší koncentrace xenonu. Tento plyn se uvolňuje do ovzduší po jaderné explozi nebo při úniku radioaktivních látek z jaderné elektrárny.

Pokud by ale Pchjongjang uskutečnil svůj třetí pokusný podzemní nukleární výbuch, následovalo by silné zemětřesení. Nic takového se podle jihokorejského ministerstva školství, vědy a techniky nestalo.

Ministerstvo dodalo, že v okamžiku zjištění zvýšené koncentrace xenonu ve vzduchu vál vítr od severu. Nejmenovaný jihokorejský představitel nicméně řekl, že xenon nemusel nutně přicházet na jihokorejské území z KLDR, ale mohl se šířit z Ruska nebo z Číny. Možnost, že by plyn uvolnila do ovzduší některá z jihokorejských atomových elektráren, tento činitel vyloučil.

Jaderný arzenál KLDR

Severní Korea má pravděpodobně dostatek plutonia pro výrobu nejméně šesti jaderných bomb.

V roce 2006 provedla svůj první atomový test, druhý následoval v roce 2009. Vysloužila si tím mezinárodní kritiky a sankce OSN.

Jihokorejský deník Čoson ilbo v pondělí v rozporu s tvrzením ministerstva školství, vědy a techniky napsal, že abnormální radioaktivitu mohl mít na svědomí severokorejský jaderný test menšího rozsahu. List se přitom odvolal na nejmenovaného jaderného experta.

Reklama

Výběr článků

Načítám