Hlavní obsah

Do delty Nigeru ročně unikne více ropy než z Exxonu Valdez

– Bodo
Novinky, rei

Zatímco je pozornost veřejnosti nejen ve Spojených státech věnována téměř dva měsíce trvajícímu úniku ropy do Mexického zálivu, lidé v deltě Nigeru takové rozrušení nepociťují. Podobné nehody se tam dějí často a svět to nezajímá. V posledních 50 letech tam každoročně do vody uniká větší množství ropy než z tankeru Exxon Valdez u Aljašky v roce 1989. Napsal to v pátek deník The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Ropné skvrny na Bodu v deltě Nigeru

Článek

Ropa do delty unikne téměř každý týden a některé mokřady jsou bez života už roky, uvedl list. Ročně zde činí množství uniklé suroviny 11 miliónů galonů, z havarovaného Exxon Valdezu vyteklo u Aljašky na 10,8 miliónů galonů. V Mexickém zálivu podle nejnovějších odhadů uniká denně do 2,5 miliónu galonů ropy.

NYT uvedl, že za poslední půlstoletí uniklo do delty Nigeru až 546 miliónů galonů ropy, tedy přes dvě miliardy litrů.

Život v deltě Nigeru vymírá a rybáři jsou nuceni vyplouvat dál od břehů.

Teprve před pár týdny se ropnému koncernu Royal Dutch Shell po dvou měsících podařilo zastavit únik ropy v místní slatině, která se podle deníku proměnila v hnědo-černé jezero. Nedaleko jsou stále patrné tmavé stopy po dubnovém úniku na jednom z přítoků, Giu. V Akwa Ibom, jednom ze států okolo delty, se společnosti Exxon Mobil minulý měsíc podařilo zastavit únik, který trval týdny.

Příčinou je zastaralá infrastruktura a potrubí, nedůsledné kontrolní a regulační mechanismy, korupce, bída a sabotáže rebelů.

Nigerijci se podle CIA v průměru dožívají 47 let. Kratší průměrná délka života už je jenom ve čtyřech zemích světa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám