Hlavní obsah

Al-Káida žádá více peněz od sponzorů

Novinky, rei

Teroristické síti al-Káida se nedostává peněz. Vyplývá to z nově zveřejněné nahrávky jejího nedávno zabitého třetího nejvýše postaveného člena Mustafy abú Jazída. Ten si na ní stěžuje na nedostatek finanční pomoci a vyzývá dárce, aby přispívali více.

Foto: Reuters

Mustafá abú Jazíd alias šejk Masrí

Článek

Nahrávku zveřejnilo mediální oddělení al-Káidy dva týdny poté, co Egypťan Jazíd, jinak šejk Saíd Masrí, zahynul se svou ženou a třemi dcerami a vnučkou při útoku amerických bezpilotních prostředků v Pákistánu. Al-Káida ho označovala za svého vrchního velitele v Afghánistánu. Podle USA to je sedmý zabitý muž, který zastával třetí nejvyšší pozici v organizaci od roku 2001.

Zdroje z amerických tajných služeb i vlády uvedly, že v jistém smyslu je jeho smrt pro al-Káidu větší ranou, než by bylo zabití Usámy bin Ládina nebo jeho pravé ruky Ajmána Zaváhrího, protože Jazíd zajišťoval vnitřní operační chod al-Káidy i její kontakt s vnějším světem, přičemž měl na starosti tolik potřebné financování.

Zároveň ale zdroje dodaly, že je to pro al-Káidu problém pouze dočasný, protože za zabité vůdce nachází rychle nové. Navíc „al-Káida úspěšně radikalizuje skupiny v nových oblastech světa“, uvedl bývalý představitel CIA Bruce Riedel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám