Hlavní obsah

Letadlo havarovalo při pokusu o nouzové přistání na silnici v Sydney

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney

Pilot a zdravotní sestra zahynuli v úterý v Sydney při pádu dvoumotorového letadla Piper PA-31P, které mělo problémy s motory. Zřejmě se pokoušelo přistát na silnici, ale pilot ji pro mlhu neviděl a narazil do sloupu elektrického vedení nedaleko školy a obytných domů, uvedl Sydney Morning Herald.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

U základní školy na předměstí Sydney se zřítilo letadloVideo: Reuters

 
Článek

Padající trosky letadla ohrožovaly kolemjdoucí a kolem projíždějící vozy. Zasáhly dokonce auto s dospělým a třemi dětmi. Dvě z nich a řidič utrpěli šok.

Stroj se letící do Brisbane se zřítil dvacet minut po stratu z letiště Bankstown na západě Sydney v údolí Canley.

„Poblíž Richmondu pilot informoval o problémech s motorem a o svém rozhodnutí se vrátit do Bankstownu,“ sdělil Greg Maden z Australského úřadu pro bezpečnost dopravy, který pád vyšetřuje. Podle něj šlo o zdravotnický let. Dodal, že běžně by stroj měl být schopen letět na jeden motor. Podle svědků se prý letoun kolébal.

Protože stroj stále klesal, pilot žádal o možnost nouzového přistání a chtěl po věži, aby navrhla, kde má sednout. Letový dispečer nabízel pilotovi, aby přistál na dálnici M7 nebo na závodní dráze. Stroj však dál klesal v pokusu přistát na silnici.

Před dopadem strhl dráty elektrického vedení a narazil do sloupu elektrického vedení. Pak explodoval a vzňal se deset metrů od zahrady, jejíž majitel honem přeskočil plot a prchal.

Sedm svědků nehody včetně nejméně dvou dětí utrpělo šok a muselo být ošetřeno. Byl mezi nimi i řidič, který se v poslední chvíli vyhýbal letadlu. Kvůli strženému vedení se ocitly tisíce domácností bez proudu.

Trup letounu byl tak zničený, že úřady nejdříve nedokázaly určit, kolik lidí bylo na palubě. Policie později oznámila, že o život přišly dvě osoby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám