Hlavní obsah

Zemětřesení zasáhlo Nikobarské ostrovy i Japonsko

Nikobarskými ostrovy severozápadně od Indonésie v noci na neděli otřáslo zemětřesení o síle 7,7 stupně Richterovy stupnice. Americké úřady vzápětí vyhlásily poplach kvůli možné přívalové vlně tsunami v celém Indickém oceánu, který byl posléze zrušen. V neděli ráno zasáhlo další zemětřesení Japonsko.

Foto: Profimedia.cz

Tsunami by mohlo udeřit dokonce až v Thajsku. Ilustrační foto

Článek

Podle americké geofyzikální služby USGS se nacházelo epicentrum prvního zemětřesení asi 150 kilometrů západně od Nikobarských ostrovů, jež leží severozápadně od indonéského ostrova Sumatra, ale patří Indii. Žije na nich 350 000 lidí.

Nejprve bylo vyhlášeno varování před tsunami pro celou oblast Indického oceánu, pak jen pro Indii a nakonec bylo odvoláno.  "Hladiny moře ukázaly, že nevznikla významná vlna tsunami," uvedlo centrum varování před tsunami na Havaji.

V prosinci 2004 mohutné zemětřesení u Sumatry vyvolalo tsunami, jež si vyžádala na všech stranách Indického oceánu skoro 250 0000 obětí, většinu v Indonésii.

 Zemětřesení v Japonsku

Další zemětřesení o síle 6,1 stupně v neděli zasáhlo Japonsko, uvedl USGS. Ohnisko se nacházelo v hloubce pěti kilometrů poblíž východního pobřeží ostrova Honšú.

Zatím nejsou žádné zprávy o škodách nebo obětech. Varování před tsunami vydáno nebylo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám