Hlavní obsah

V Sahelu hrozí hladomor, státy sužuje sucho

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět let po nebývalém suchu postihl země Sahelu podobný suchopár. Očekává se, že tamní zemědělci v září nesklidí téměř žádnou úrodu. Hladomor hrozí deseti miliónům lidí.

Článek

Nejvíce je postižen Niger, kde je ohroženo přes sedm miliónů, čili téměř polovina obyvatel. Vláda stejně jako v sousedním Čadu vyhlásila krizový stav. „Je to nejhorší krize za posledních třicet let,“ citovala agentura AFP člena asociace nigerijských zemědělců.

Kamerun, Čad, Mali a Burkina Faso měly potíže kvůli malému úhrnu srážek už loni. Není dostatek krmiva pro dobytek, region trpí endemickou podvýživou. Dětský fond OSN (UNICEF) odhaduje, že v Sahelu ročně ve spojení s ní umírá 300 000 dětí.

Evropská unie na pomoc regionu vyčlenila dalších 24 miliónů eur, humanitární organizace ale upozorňují, že to nestačí. Podle Světového programu pro výživu (WFP) chybí jen v Nigeru na 40 miliónů eur.

V souvislosti se spekulacemi mezitím ceny potravin raketově rostou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám