Hlavní obsah

Operace v Kandaháru potrvá déle

– Kábul
Novinky, rei

Plánovaná operace spojenců proti povstalcům v jihoafghánském Kandaháru potrvá déle, uvedl americký generál Stanley McChrystal, velitel koaličních vojsk. NATO původně úder plánovalo už na jaře, odložilo ho ale na podzim. Spojenci i afghánský prezident chtějí nejprve získat politickou podporu místních stařešinů.

Foto: Denis Sinyakov , Reuters

Velitel koaličních jednotek v Afghánistánu generál Stanley McChrystal

Článek

McChrystal v Bruselu přiznal, že podcenil, kolik času je k zajištění podpory kmenových stařešinů potřeba. „Potrvá to mnoho měsíců,“ řekl a zopakoval, že koaliční vojska v zemi čekají tvrdé dny: „Násilí je na vzestupu a myslím, že dál poroste, zvláště v letních měsících“.

NATO od počátku měsíce v Afghánistánu ztratilo už 33 vojáků, většinou právě na jihu. Kandahár je baštou povstalců z Tálibánu.

Ve čtvrtek navštívil oblast britský premiér David Cameron. Zavítal na několik základen a prohlédl si civilní projekty rekonstrukčního týmu. Cestu do Šahzádu v provincii Hílmand ale musel na poslední chvíli zrušit. Jeho vrtulník byl odkloněn do Laškar Gahu poté, co vojenská rozvědka zachytila telefonát hovořící o záměru helikoptéru sestřelit.

V pátek zemřelo na jihu země dalších třináct lidí včetně dvou amerických vojáků. Nejprve u silnice vedoucí do Kandaháru explodovala nastražená nálož a zabila devět civilistů, mezi nimi čtyři ženy a tři děti. V Zábulu na tržišti se pak odpálila osoba v burce a zabila dva lidi. Zatím není jasné, zda útočila skutečně žena.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám