Hlavní obsah

Největší chemická katastrofa světa má osm viníků

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bhópal
Aktualizováno

Indický soud v pondělí uznal indickou pobočku chemického koncernu Union Carbide v Bhópalu a sedm jejích bývalých manažerů vinnými z nedbalosti a zabití. Odsouzeni byli na dva roky. Havárie v chemičce vedla k jedné z největších průmyslových katastrof v moderních dějinách. Verdikt byl vynesen více než čtvrt století po havárii, která si vyžádala možná až 25 000 obětí.

Bhópál - tak vypadala největší chemická katastrofa v dějináchVideo: Reuters/Stream.cz

 
Článek

Po vynesení verdiktu o vině byla stanovena i výše trestu. Do vězení půjdou všichni odsouzení na dva roky a zaplatí 10 600 dolarů pokuty. Vyšší trest nemohou dostat. K obvinění ze zabití se původně vázal trest deset let vězení. Trest ale v roce 1996 snížil nejvyšší soud a manažerům nyní za nedbalost s následkem smrti hrozily dva roky za mřížemi.

Za vyšší tresty u soudu demonstrovaly rodiny obětí, přičemž žalobce kritizovaly za to, že údajně byli špatně připraveni. U soudu v Bhópalu vypovídalo 178 svědků, soudní akta mají přes 3000 stran.

Havárii z 2. prosince 1984 způsobilo zanedbání bezpečnostních předpisů i mlčení ze strany odborníků - firma obyvatele vůbec nevarovala. Do největší nádrže s metylisokyanátem se dostala voda a následovala prudká chemická reakce.

Foto: Profimedia.cz

Poškozená těla dětí, které se narodily mrtvé. Úřady je uchovávají pro důkazní řízení.

Jedovatý plyn začal prýštit z betonového sarkofágu a továrna vychrlila smrtelný mrak metylisokyanátu, kyanovodíku, metylaminu a dalších chemikálií. Ty se držely u země a vítr je rozfoukal po téměř miliónovém Bhópálu. Jen methylisokyanátu se do vzduchu dostalo 40 tun. Jedovatý plyn přímo zasáhl až čtvrt miliónu lidí, až 25 000 jich zemřelo.  Podle zprávy Amnesty International z roku 2004 okolo 100 000 obyvatel Bhópalu trpí chronickými chorobami.

Jen málokdo dostal  byť jen malé odškodné. Union Carbide v roce 1989 indické vládě vyplatila kompenzace ve výši 470 miliónů dolarů (dnes zhruba 10 miliard korun). Společnost Dow Chemical, která firmu o deset let později koupila, tvrdí, že toto odškodné pokrývá i veškeré budoucí nároky jednotlivců.

Foto: Profimedia.cz

Trosky chemické továrny v indickém Bhópalu

Pondělní verdikt nad manažery továrny je prvním od katastrofy. Všichni jsou Indové, Warren Anderson, tehdejší ředitel firmy Union Carbide, která továrnu vedla, soud v Indii odmítl. Anderson je v USA obviněn ještě z dalších vážných zločinů.

Dvanáct bývalých manažerů Union Carbide má právo na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám