Hlavní obsah

Ve Vladivostoku našli dvě stě obětí stalinských čistek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vladivostok

Ostatky více než dvou set lidí byly vyzdviženy z masových hrobů na předměstí Vladivostoku na ruském Dálném východě. Stavbaři na masové hroby narazili při budování silnice. Podle expertů v nich mohly skončit tisíce obětí stalinských čistek.

Foto: Profimedia.cz

Nádraží ve Vladivostoku

Článek

První kostry byly objeveny loni v prosinci při stavbě silnice, která spojí vladivostocké letiště s tichomořským zálivem Patrokl. Po nálezu prvních hrobů byla stavba zastavena a zakonzervována do letošního května, kdy půda rozmrzla a odborníci mohli zahájit zkoumání terénu.

Agentura ITAR-TASS ve čtvrtek napsala, že zatím bylo nalezeno deset dosud neznámých masových hrobů. Exhumované pozůstatky jsou podrobovány soudní expertíze.

Ruští historikové nevylučují, že kromě lidí, které postřílela ve Vladivostoku tajná policie NKVD, mohou být v hrobech uloženi vězňové, kteří zemřeli v některém z místních "tranzitních" táborů. Odtamtud se vězni posílali do pracovních táborů ve východosibiřském Magadanu a na řece Kolymě.

Reklama

Výběr článků

Načítám