Hlavní obsah

V Afghánistánu zasedl mírový sněm, úvod provázel raketový útok

Novinky, rei
Kábul

V afghánském hlavním městě Kábulu ve středu začala Lója Džirga, neboli Velká rada. Tento tradiční sněm má větší pravomoc než parlament. Projedná možnosti míru v zemi a dohody s radikálním hnutím Tálibán. Začátek poznamenal raketový útok, trojice střel dopadla asi 500 metrů od místa jednání.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí nabízí umírněným povstalcům amnestii a podíl na vládě.

Článek

Prezident Hámid Karzáí musel začátek Velké rady dvakrát odložit. Na jeho popud se do Kábulu sjelo na 1600 kmenových stařešinů, poslanců a zástupců provincií. Lója džirga je tradiční shromáždění, které v Afghánistánu řeší otázky mimořádného významu po staletí. Její rozhodnutí mají účinnost zákona.

Vláda chce umírněným tálibům nabídnout amnestii, peníze, podíl na vládě a práci, složí-li zbraně. Karzáí rovněž nabídl, že prosadí odstranění jejich jmen ze seznamů ve Spojených státech.

Zástupci Tálibánu se sněmu, který potrvá tři dny, nezúčastní a jeho závěry předem odmítli. Ve svém prohlášení uvedli, že Lója džirga nereprezentuje afghánský lid a má jen zajistit plnění zájmů cizinců.

Situaci komplikuje též odmítavý postoj další povstalecké skupiny Hezbe islámí bývalého premiéra Gulbuddína Hekmatjára i bývalého ministra zahraničí Abdulláha Abdulláha, který neuspěl v posledních prezidentských volbách, ale získal milióny hlasů.

Zasedání se koná v obřím stanu v areálu kábulské univerzity. O bezpečnost účastníků se stará 12 000 policistů a vojáků.

Hned úvodní vystoupení prezidenta Karzáího narušil raketový útok. Asi 500 metrů od stanu dopadla trojice střel. Nedaleko místa jednání se rovněž odpálil sebevražedný atentátník. Škody zatím hlášeny nejsou.

Reklama

Výběr článků

Načítám