Hlavní obsah

Japonsko je znovu bez premiéra

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský premiér Jukio Hatojama vydržel v úřadu pouhých osm měsíců. Ve středu rezignoval poté, co neustál kritiku kvůli svým nenaplněným slibům před volbami, že prosadí uzavření americké vojenské základny na Okinawě.

Článek

Hatojama kritizoval dohodu předchozí vlády s Američany. Nakonec ale nedávno vyjednal podobnou. Kontroverzní americká základna Futemna má na jižním ostrově Okinawa zůstat, přesune se ale do méně obydlené oblasti. [celá zpráva]

Z vládní koalice nato odešli socialisté a Hatojamově Demokratické straně Japonska se výrazně snížila šance na úspěch ve volbách do horní komory parlamentu v červenci. Její vítězství v loňských volbách ukončilo půl století vlády konzervativců v zemi.

Hatojama byl čtvrtým premiérem Japonska v posledních čtyřech letech. Úřad po něm by mohl převzít jeden z členů jeho kabinetu - ministr financí Naoto Kan, dopravy Seidži Maehara, či šéf diplomacie Katsuja Okada.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám