Hlavní obsah

Otroky v čínské cihelně trestali elektrickými šoky

– Peking
Novinky, rei

Policie v cihelně v čínské provincii Šan-si objevila tři desítky otroků, které majitelé továrny trestali elektrickými šoky. Stalo se tak poté, co se jednomu muži podařilo utéct a upozornit úřady. Podobný zátah policisté provedli i v provincii Jün-nan.

Foto: Profimedia.cz

Novodobé otroky v cihelně v provincie Šan-si objevili i v květnu 2007.

Článek

Zemědělce, kterého čínská média označují jménem Sung, nalákal na lepší výdělek muž, který ho oslovil na nádraží ve městě Š'- ťiačuang koncem dubna. Umístili ho ale mezi 33 dalších otroků, které majitelé cihelny běžně bili a dávali jim elektrické šoky. Na noc je všechny zamykali do jedné místnosti.

Muži pracovali 14 až 18 hodin denně pod dohledem strážců, kteří je následovali i na latrínu. Žádný plat nedostávali.

Sungovi vyšel útěk až napodruhé. Poprvé ho chytili a zbili holemi. Nakonec se mu předminulý týden podařilo utéct a přivolat policii. Ta zatkla 11 lidí a zabavila i přístroj, který jim sloužil k aplikaci elektrošoků.

Není to první případ zotročování, který v posledních dnech v Číně odhalili. V provincii Jün-nan v pátek policisté osvobodili  dalších 24 otroků.

Podobné případy v obou provinciích přitáhly velkou pozornost už v roce 2007. Dělníci v tamních cihelnám byli na pokraji smrti hladem, našli je s oděrky na kůži po řetězech. [celá zpráva]

List The Times uvedl, že ve více než 2000 cihelnách v Šan-si je zaměstnáno na 53 000 migrujících dělníků.

Reklama

Související témata:

Související články

V Číně odhalili dalších 200 otroků

Desetitisíce čínských policistů prohledaly tisíce cihelen v provincii Henan v centrální části země poté, co tamní média informovala o dětech, které jsou...

Výběr článků

Načítám