Hlavní obsah

Dva tisíce vojáků mírové mise OSN odejdou z Konga

Rada bezpečnosti OSN v pátek schválila stažení 2000 vojáků mírové mise působící v africkém Kongu. Zemi by měli opustit do konce června. Přes tlak Kinshasy však rada nepřislíbila další stahování mise, která čítá více než 20 000 vojáků a je v současnosti největší operací mírových sil OSN na světě. Informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Mírová mise OSN v Kongu (MONUC) působí v zemi deset let a v současné době čítá zhruba 20 500 vojáků. Prezident Joseph Kabila požadoval jejich úplný odchod do příštího roku. Potenciální investoři a obhájci lidských práv se však obávají, že ukvapené stažení by v zemi mohlo rozpoutat další násilnosti.

Rezoluci jednohlasně schválilo všech 15 členů Rady. Dokument umožňuje stažení "z oblastí, kde to bezpečnostní situace dovolí," a prodlužuje mandát mise do konce června 2011. Mění také její název, její zkratka bude od začátku letošního července znít MONUSCO.

Armáda konžského prezidenta Josepha Kabily se na východě země snaží potlačit rwandské hutuské povstalce, kteří zde našli útočiště po genocidě v sousední Rwandě v roce 1994. Odborníci OSN i obhájci lidských práv v Kongu však opakovaně hlásí závažná pochybení ze strany armády a vzbouřenců, před jejichž násilnostmi na civilním obyvatelstvu mají modré přilby OSN chránit.

Má se za to, že v pět let trvající občanské válce a po uzavření míru v roce 2003 zemřelo v bojích a kvůli hladu a nemocem přes pět milionů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám