Hlavní obsah

Útok na vlak v Indii vedl ke srážce, mrtvých je 65

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí
Aktualizováno

Nejméně 65 mrtvých a 200 zraněných si v pátek ve východní Indii vyžádala srážka dvou vlaků, uvedla BBC. Neštěstí podle vyšetřovatelů zavinili maoističtí rebelové. Na kolejích byl položen kus plechu spojujícího koleje, uvedla BBC, i když dříve Reuters informovala, že před srážkou na trati vybuchla nálož.

Článek

Kvůli předmětu na trati vykolejilo 13 železničních vozů rychlíku, které se tak dostaly na jinou kolej. Tam do nich narazil brzy ráno protijedoucí nákladní vlak, upřesnil mluvčí indické železnice.

Počet obětí stále roste. "Dostali jsme právě informaci, že bylo vyproštěno 65 těl. Může jich být mnohem více," prohlásil v indické televizní stanici NDTV Samar Ghoš, ministr vnitra státu Bangla, dříve Západní Bengálsko, kde se neštěstí stalo. Záchranáři se ani po osmi hodinách práce nedostali ke třem vykolejeným vagónům, kde mohou být uvězněni další cestující.

Problémem, je že záchranáři nemají acetylénové hořáky na rozřezání vraků. Na televizních záběrech, je vidět, jak se záchranáři pokoušejí uvolnit uvězněnou ženu tak, že na ni kapou sliny, aby ji mohli vytáhnout.

"Obáváme se, že bude hodně obětí...Ještě neznáme podrobnosti," řekl krátce po incidentu mluvčí. "Viděl jsem, že nejméně čtyři osobní vagóny byly zcela rozmačkané. Vidím hodně těl rozdrcených pod nákladním vlakem," citovala agentura Reuters svědka.

Pětadvacetiletý dělník z Bombaje Šir alí, který jel se svou ženou, dvěma dětmi a rodinou bratra, popsal pro SkyNews děsivou situaci po havárii: „Moje švagrová byla rozmačkána, když se vagón převrátil. Viděli jsem ji umírat a nemohli jsme ji nijak pomoci.“

Osobní vlak patřil k luxusním soupravám se spacími vozy a jel z Bombaje do Kalkaty.

Tragédie se odehrála v oblasti, která je známá jako bašta maoistických rebelů. Mluvčí železnice potvrdil, že má podezření na sabotáž. Indický tiskový trust PTI připisuje autorství maoistům, kteří v oblasti havárie nedávno vyzvali obyvatele, aby ode dneška stávkovali.

 Maoisté útočí

V krátké době udeřili v Indii maoisté už poněkolikáté. Na počátku dubna při útoku na bezpečnostní složky zabili 73 lidí a začátkem měsíce dalších osm, když vyhodili do vzduchu vozidlo milice. Na 35 policistů a civilistů zahynulo uprostřed měsíce ve střední Indii, když autobus najel na pozemní minu nastraženou maoistickými povstalci.

Maoisté zahájili boj proti vládě v roce 1967 a útoky podnikají ve dvacítce indických států. Chtějí v zemi vybudovat zemědělský komunismus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám