Hlavní obsah

Červený kříž dává tálibům lekce první pomoci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Pracovníci Červeného kříže v Afghánistánu učí členy povstaleckého hnutí Tálibán, jak zvládat první pomoc, a poskytují jim lékařské vybavení. Ve středu to napsal britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) oznámil, že školení v dubnu dostalo přes sedm desítek členů „ozbrojené opozice“. Dávat lekce se rozhodl proto, že boje, nastražené nálože a zátarasy na cestách brání lidem v neklidných oblastech dostat se do nemocnice.

Červený kříž, který nestraní žádnému ze soupeřících táborů, rovněž vyškolil přes sto afghánských vojáků a policistů stejně jako taxikáře, kteří provozují neoficiální sanitní službu v provinciích Hílmand a Kandahár.

Afghánská ministerstva vnitra a obrany odmítla záležitost komentovat, nicméně ji popsala jako velmi kontroverzní. Mluvčí NATO v Kábulu řekl, že aliance má velký respekt k práci, kterou ICRC dělá, a rozumí tomu, že ji vykonává nestranně.

Nemocnice v Afghánistánu běžně přijímají i zraněné bojovníky Tálibánu a po ošetření je zase nechají jít. Podle Guardianu praxi narušila dubnová razie afghánských bezpečnostních sil v nemocnici provozované italskou nevládní organizací v Laškar Gahu v provincii Hílmand. Devět zaměstnanců bylo zatčeno poté, co se v objektu našly zbraně a nálož.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám