Hlavní obsah

Strůjce útoků v Bombaji propuštěn na svobodu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Radikální klerik, kterého indické úřady označují za strůjce teroristických útoků v Bombaji z předloňského podzimu, je na svobodě. Pákistánský nejvyšší soud v úterý rozhodl, že proti němu chybějí důkazy, uvedla agentura AP.

Foto: Arko Datta , Reuters

Hořící luxusní hotel Tádž Mahál v Bombaji

Článek

Hafíz Muhammad Saíd je jedním ze zakladatelů zakázané radikální organizace Laškar-e-Taíba, která byla označena za iniciátora útoků, při němž zemřelo 166 lidí. V současnosti vede charitu, která podle OSN kryje pokračující aktivity organizace. Pákistánská vláda tvrdí, že ji rovněž zakázala.

Podnět k nejvyššímu soudu podala vláda, aby zvrátila rozhodnutí soudu nižší instance o propuštění Saída z domácího vězení v Láhauru.

Podle AP verdikt poznamená napětí mezi Pákistánem a Indií. V pondělí indický premiér Manmóhan Singh řekl, že jejich vztahy dál poznamenává nedůvěra.

U soudu v Pákistánu stanulo kvůli podílu na útocích sedm lidí, zatímco v Indii soudili jediného přeživšího ze skupiny deseti útočníků Muhammada Adžmála Amira Kasaba, který si nedávno vyslechl rozhodnutí o trestu smrti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám