Hlavní obsah

Americký torpédoborec sleduje loď unesenou piráty

Americký torpédoborec USS McFaul sleduje panamskou loď M/V Iceberg, kterou uneslo u somálského pobřeží asi 50 pirátů. Torpédoborec začal sledovat loď 19. května, ale zatím nepodnikl žádnou akci.

Foto: Profimedia.cz

Torpédoborec USS McFaul

Článek

„Nemůžeme si být jisti, jaké byly plány pirátu,“ uvedl viceadmirál Beom Rim Lee, který velí námořním silám hlídajícím oblast u somálského pobřeží. „Loď může plout na pomoc pirátům v tísni nebo může pátrat po jiné obchodní lodi, kterou by napadla,“ dodal.

Unesený M/V Iceberg byl naposled viděn u somálského přístavu Garacaad, kde mají piráti základnu. Pak zmizel, ale USS McFaul ho dokázal najít. To už loď, jejíž jméno bylo přemalováno, začali využívat piráti pro své akce.

Torpédoborec původně chtěl loď zkontrolovat a vyslat na její palubu hlídku. M/V Iceberg to odmítl, popřel, že by byl unesen, potvrdil jen technické problémy. Pak ale posádka, kterou tvoří 24 námořníků z Jemenu, Ghany, Súdánu, Pákistánu a Filipín, odvysílala, že ji zajali piráti.

Vzhledem k tomu, že posádka uvedla, že pirátů je padesát a jsou těžce vyzbrojeni, torpédoborec M/V Iceberg sleduje a neútočí, aby nebyla ohrožena zajatá posádka.

Reklama

Výběr článků

Načítám