Hlavní obsah

Děvčátko jako zázrakem přežilo pád indického letadla, obětí je 158

Dillí

Počet obětí sobotního tragického pádu letadla společnosti Air India Express se podle indických úřadů ustálil na 158. Katastrofu přežilo osm ze 166 lidí na palubě, ne jenom sedm, jak v sobotu tvrdily některé zdroje. Mezi přeživšími je také holčička, fotografie jejíhož bezvládného tělíčka pokrytého protipožární pěnou obletěla svět.

Článek

Záchranářům se podařilo vyprostit děvčátko z hořícího vraku Boeingu737-800, který v sobotu havaroval při přistávacím manévru na jihu Indie. Dítě bylo převezeno do nemocnice v Magalúru, kde se zotavuje z těžkých popálenin.

Na palubě stroje bylo 160 cestujících a šestičlenná posádka. Všichni cestující, mezi kterými bylo 19 dětí a čtyři kojenci, byli podle Air India indické národnosti, pilot byl Brit srbského původu. Letadlo se zřítilo do lesa a začalo hořet, krátce poté vybuchlo, což vyvolalo ještě větší požár. [celá zpráva]

Již se našla všechna mrtvá těla, ale některá se stále nepodařilo identifikovat, protože jsou velmi popálena. Lékaři se u těchto osob rozhodli pro testy DNA.

Přeživší hovoří o znovunarození. "Pamatuji se, že když letoun spadl a začal hořet, tak jsem se snažila dostat co nejrychleji ven," vzpomíná 22letá Sabrina.

Příčiny zřícení stále nejsou jasné

Příčiny neštěstí jsou stále nejasné a vyšetřovatelé dále pátrají v troskách boeingu po černé skříňce s nahranými údaji o letu.

"Není možné jakkoli vysvětlit zřícení stroje, dokud nenajdeme černou skříňku," řekl ředitel letiště v Mangalúru Peter Abraham. Právě na zdejší letiště se stroj společnosti Air India Express letící z Dubaje snažil přistát, ale přejel přistávací dráhu a rozlomil se v přilehlém údolí.

Černé skříňky s moderní elektronikou bývají v každém velkém letadle dvě. Bývají umístěny v zadní části letadla, která se většinou při pádu zdemoluje nejméně. Jedna skříňka zapisuje údaje o letu, druhá nahrává hovory v pilotní kabině.

V sobotu se objevila zpráva, že černé skříňky ze zříceného boeingu se již našly, v neděli úřady hovořily o hledání jedné. Na pomoc indickým vyšetřovatelům přiletěl tým amerických odborníků, očekává se také tým americké společnosti Boeing.

Atentát vyloučen 

Úřady již v sobotu usoudily, že nešlo o atentát, ale o nehodu.

Indické televizní stanice dnes podle agentury Reuters spekulovaly o tom, že nehodu možná způsobila lidská chyba. Komentáře také rozebírají možný dopad toho, že v době neštěstí pršelo a přistávací dráha byla mokrá.

Letiště v Mangalúru leží na kopci a podle odborníků není snadné na něm přistát a při vyjetí z dráhy je ihned problém. Podle společnosti však hlavní pilot i kopilot byli zkušení a letiště dobře znali.

Reklama

Související články

V Indii se zřítil boeing, zemřelo 159 lidí

Havárie letounu společnosti Air India Express, který v sobotu havaroval na jihu Indie při přistávacím manévru, si vyžádala 159 mrtvých. Letoun podle úřadů...

Výběr článků

Načítám