Hlavní obsah

Mušaraf plánuje návrat do politiky

Novinky, rei
Londýn

Bývalý pákistánský prezident a armádní velitel Parvíz Mušaraf se chce vrátit do politiky. Řekl to v rozhovoru pro americkou stanici CNN. Mušaraf z politiky odešel předloni po prohraných volbách.

Foto: Jason Lee , Reuters

Parvíz Mušaraf

Článek

„Otázka, zda budu usilovat o úřad prezidenta nebo premiéra, bude zodpovězena později,“ řekl. Dodal, že z bezpečnostních důvodů nemůže uvést, kdy se vrátí, ale bude to před volbami. Podle agentury AFP Mušaraf požádal o zaregistrování nové strany.

Stanice BBC upozornila, že by ho v přípradě návratu do vlasti mohl čekat proces kvůli věznění soudců, které jako prezident před odchodem z úřadu nařídil.

Mušaraf v rozhovoru také kritizoval zprávu OSN o okolnostech zabití expremiérky Bénazír Bhuttové v Rávalpindí koncem roku 2007. Dokument ho kritizuje za to, že atentátu jeho administrativa nezabránila, ačkoliv mohla. „Byl jsem to já, kdo ji varoval, že je v ohrožení. Už jednou jsem ji před účastí na shromáždění odradil, ale ona se rozhodla jít tam znovu,“ odmítl kritiku Mušaraf s tím, že policie dělala pro bezpečnost Bhuttové maximum.

Mušaraf od své volební porážky žije převážně v Londýně. K moci se dostal v roce 1999 armádním převratem, který svrhl premiéra Naváze Šarífa. Po útocích na USA  11. září 2001 se přidal na stranu spojenců amerického prezidenta George W. Bushe ve válce proti terorismu. Jeho režim ovšem nadále zároveň podporoval islamisty v Afghánistánu i v Kašmíru. S islamisty na domácí půdě se nicméně dostal do křížku stejně jako s justicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám