Hlavní obsah

Krejčíř chtěl v JAR ovládnout síť striptýzových barů

Právo, Jakub Troníček
Johannesburg

Uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř zřejmě před několika týdny plánoval ovládnutí sítě striptýzových barů Teazers v Jihoafrické republice, kde se skrývá před českými úřady. Podle místního deníku Sunday Times měl koupit podíl v řetězci, ohodnocený na zhruba 240 miliónů korun, od jeho majitele Lollyho Jacksona. Ten byl začátkem května v Johannesburgu zastřelen, což podle všeho stamiliónový obchod překazilo.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

O chystaném vstupu Krejčíře do erotického byznysu podle deníku svědčí devítistránkové „memorandum o plánované akvizici“, kde jsou popsány detaily celého obchodu. Podle tohoto dokumentu už si např. český podnikatel měl nechat za necelé čtyři milióny korun zpracovat důkladný audit výdělečnosti a návštěvnosti celého řetězce za poslední tři roky.

Právo již informovalo o tom, že český kontroverzní podnikatel už v případě vraždy třiapadesátiletého majitele striptýzových barů vypovídal na policii, kromě zastřeleného podnikatele měl totiž vazby i na Kypřana George Smithe, kterého jihoafrické úřady z vraždy podezírají.

Poznali se ve vězení

Podle dobře informovaných zdrojů Práva blízkých české policii se Krejčíř se Smithem potkali v jihoafrickém vězení a od té doby oba úzce spolupracují. „Dá se říct, že Smith pro Krejčíře dělal špinavou práci všeho druhu,“ uvedl zdroj s tím, že stejně tak pracoval Smith i pro zavražděného Jacksona.

Krejčíř i Jackson byli podle místních médií společně podezřelí z praní špinavých peněz, prostředníka jim měl dělat právě Kypřan Smith.

Krejčíř v současné době bojuje v JAR o politický azyl a v souvislosti s Jacksonovou vraždou podle místních médií vyjednává s úřady o poskytnutí klíčového svědectví výměnou za legalizaci svého pobytu v zemi. Jakoukoliv dohodu tohoto druhu ale mluvčí ministerstva spravedlnosti Tlali Tlali minulý týden vyloučil. [celá zpráva]

Jihoafrická policie mezitím intenzivně pátrá po Smithovi, který bezprostředně po Jacksonově vraždě zmizel.

„Víme o něm všechno, mluvili jsme i s jeho ženou. Doufáme, že ho zatkneme již brzy,“ uvedl v této souvislosti před několika dny mluvčí policie v JAR Eugene Opperman.

Podle deníku Sunday Times Smith v den vraždy popíjel s Jacksonem v jeho luxusním domě v Kempton Parku na okraji Johannesburgu, kde žije i Krejčíř. Oba muži se zřejmě pohádali, načež byl známý majitel striptýzových podniků zastřelen patnácti ranami z pistole a Smith z místa incidentu odjel v Jacksonově terénním voze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám