Hlavní obsah

Češi mají na Expo problémy s pořadateli, Němcům Číňané nadávali do nacistů

Šanghaj/Praha

Některé pavilony na Expo 2010 včetně českého si stěžují na podmínky pro zaměstnance národních expozic, které jim ztěžují práci na světové výstavě v Šanghaji. Například českému pavilonu dokonce hrozilo, že kvůli byrokracii a potížím s vízy pro pracovníky bude muset být jeho provoz ukončen. Před německým pavilonem zase nedočkavý dav návštěvníků křičel na Němce, že jsou nacisté.

Foto: Profimedia.cz

Český pavilón na EXPO v Šanghaji

Článek

Zatímco problém s vízy pro Čechy po stížnostech Číňané rychle vyřešili jejich prodloužením, takže provoz českého pavilonu ohrožen není, provozní překážky podle generálního komisaře české účasti Pavla Stehlíka přetrvávají. Stehlík se o problémech zmínil i v dopise výboru vystavovatelů, jehož je členem, a informoval organizátory světové výstavy. Dopis zveřejnil server shanghaiist.com.

Stehlík uvedl, že zaměstnanci pavilonů musejí například ráno čekat dlouhé, někdy až hodinové fronty, než se vůbec dostanou do výstavního areálu, kde pracují dalších až 12 hodin. Stehlík doplnil, že chápe obavy organizátorů o bezpečnost v areálu a bezpečnostní kontroly, ovšem volá po zrychlení vstupní procedury. Člověka při vstupu čeká přísná kontrola včetně osobní prohlídky, bezpečnostní rámy a kontrola tašek, zakázáno je například pronesení vlastního pití.

Problémem je podle Stehlíka také to, že zásobování pavilonů auty je možné jen v noci, což si vyžaduje přítomnost již takhle vytížených lidí pracujících v expozicích. Také s auty obecně je potíž, konstatoval. "Moje auto tu může být v noci, já jsem tu ale ve dne," řekl Stehlík.

"Měl jsem signály o nespokojenosti i z jiných pavilonů. Jako člen výboru jsem proto napsal dopis," uvedl Stehlík. Zmiňoval se v něm také mimo jiné o neexistujících pravidlech pro náhlé nutné opravy v pavilonech. Podle Lidových novin do pavilonu zatéká.

S Fischerem se údajně odmítli sejít

V pondělí se v Šanghaji na světové výstavě představila také česká kultura v rámci národního dne. O možnosti zúčastnit se ho uvažoval i český premiér Jan Fischer, nakonec ale Šanghaj nenavštívil. Podle informací Mladé Fronty Dnes se představitelé Číny s premiérem nechtěli setkat kvůli jeho aktivnímu přístupu ke schvalování rezoluce Poslanecké sněmovny, která kritizuje Peking za porušování lidských práv v Tibetu. Premiérův mluvčí to nekomentoval.

Náckové, křičeli na Němce

V úterý list Süddeutsche Zeitung informoval, že před německým pavilonem čínští návštěvníci inzultovali jeho zaměstnance.

„Osobně jsem viděl, jak zaměstnanci našeho pavilonu musí snášet nesnesitelné chování návštěvníků včetně šokujících nadávek a fyzických útoků,“ stěžoval si pořadatelům už 2. května dopisem generální komisař německé účasti Dietmar Schmitz.

Čínští návštěvníci údajně titulovali Němce nacisty, když jim v první den výstavy došla trpělivost s dlouhými frontami před pavilonem. Vytrhávali ze záhonů květiny a házeli je směrem k pavilonu.

„Nemyslím si, že ti Číňané vůbec věděli, co křičí,“ komentoval pro německý deník Schmitz. Pořadatelé prý na jeho dopis dodnes neodpověděli.

Foto: Profimedia.cz

Německý pavilon vyniká na první pohled tvrdostí a surovostí. Ostré lámané plochy dodaly budově na dramatičnosti.

Světová výstava v Šanghaji má ambici stát se největší v historii těchto akcí. Byla otevřena před zhruba dvěma týdny a potrvá půl roku.
Česko na prezentaci státu vyčlenilo půl miliardy korun; český pavilon s originálními artefakty a vnitřním uspořádáním patří podle pozorovatelů mezi neotřelé, dokonce již o jeho koupi projevilo zájem jedno z čínských měst.

Reklama

Výběr článků

Načítám