Hlavní obsah

Tálibán zaútočil na hlavní koaliční základnu v Afghánistánu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Na letiště a základnu vojsk NATO v Bagrámu nedaleko afghánského hlavního města Kábulu zaútočili ve středu bojovníci Tálibánu. Během bojů bylo zraněno devět vojáků NATO, jedenáct útočníků se podařilo zabít, uvádějí ČTK a BBC. Poničili jeden z objektů základny, ale žádnou z hlavních budov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tálibán zaútočil na hlavní základnu NATO v AfghánistánuVideo: Reuters

 
Článek

Tálibové zaútočili brzy ráno. Klíčovou základnu koalice ostřelovali z raket minometů a ručních zbraní. Vojáci NATO je odrazili a boje po pár hodinách utichly.

Velení mezinárodních sil ISAF uvedlo, že bylo zabito 11 útočníků. Na Bagrám bojovníci Tálibánu zaútočili z několika stran, ale reakce NATO byla velmi rychlá, takže se žádný z atentátníků do objektu nedostal.

Afghánská policie uvedla, že bitva vypukla, když si americké stráže všimly podezřelého vozidla před branou základny. Začali na auto střílet, radikálové palbu opětovali a jeden z nich během přestřelky odpálil výbušniny ve své vestě.

Vojáci NATO později nasadili do boje i vrtulníky a zabili další útočníci, ostatní povstalci prý byli obklíčeni. Podle mluvčího Tálibánu Zabiulláha Mudžahída se akce účastnily na dvě desítky bojovníků hnutí. Čtyři z nich se odpálili před branami základny, ostatní podle něj pronikli dovnitř.

Útok byl podniknut jen den poté, co sebevražedný atentátník zaútočil na vojenskou kolonu v Kábulu a zabil 18 vojáků NATO.

Tálibán před deseti dny oznámil, že zahajuje velkou jarní ofenzívu na celém území země včetně hlavního města. Mají se jí účastnit i sebevražední atentátníci a hlavním cílem mají být zahraniční vojáci.

Reklama

Výběr článků

Načítám