Hlavní obsah

Thajská armáda dobyla centrum Bangkoku, město hoří

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

Thajská armáda a policie ve středu za podpory obrněných transportérů pronikly do obchodního centra Bangkoku, které už týdny okupovali příznivci opozice požadující demisi premiéra. Demonstranti poté oznámili, že se vzdávají, uvedla ČTK. Střety si vyžádaly čtyři mrtvé. Je mezi nimi italský novinář, píše BBC. Zraněných je 64. Demonstranti ale pak zapálili dvacet významných budov.

Článek

Ráno 25 obrněných transportérů prorazilo barikády a uvolnilo cestu pro stovku vojáků. Ti použili nejen slzný plyn, ale také střelné zbraně. Střelba se ozývala z obou stran.

Vůdci opozice zpočátku vyzývali demonstranty, kterých jsou na místě dva až tři tisíce, aby za žádnou cenu neopouštěli své pozice.

"Nesmíme se uchýlit k násilí. Musíme tu zůstat a společně bojovat," řekl uvnitř povstalecké zóny svým příznivcům po zahájení vojenské operace vůdce rebelů Nattavut Sajkua. Poté, co armáda postoupila, oznámili vůdci opozice, že se vzdají úřadům. Vyzvali své příznivce, aby ukončili protesty.

Opozice zapalovala domy 

Vůdci demonstrantů se sice vzdali, ale příznivci opozice řádili ve městě. Thajští hasiči oznámili, že demonstranti zapálili asi dvacítku významných objektů, mezi nimi budovu televize, burzy, druhé největší jihoasijské obchodní centrum Central World i další nákupní centra, několik bank, městskou energetickou společnost a multikino, jehož komplex se zřítil. Burza zůstane kvůli násilnostem ve čtvrtek a v pátek uzavřena.

V zapáleném sídle místní televize Channel 3 uvízla podle agentury AFP asi stovka lidí, kteří jsou evakuováni.

Premiér Apchisit Vedžadžíva s ohledem na vývoj situace vyhlásil v Bangkoku noční zákaz vycházení od středečních 20:00 místního času do čtvrtečních 6:00 místního času.

Foto: Fayaz Kabli, Reuters

Obrněné transportéry v akci

Akce armády

Armáda zahájila akci po výzvě, aby demonstranti okamžitě opustili obsazené ulice. Thajský ministr obrany Pravit Vongsuvan řekl, že cílem jednodenní operace je zajistit stoprocentní bezpečnost na celém území dosud obsazeném povstalci. Ministr prohlásil, že v případě nutnosti armáda do okupované zóny vstoupí, "aniž by způsobila zbytečné ztráty".

Mluvčí vlády Panitan Vattanajagon označil za úspěch, že se podařilo dobýt park Lumpini, byť jeho většinu už demonstranti opustili před týdnem. Obsadit se ale podařilo také několik ulic v centru, citovala jej DPA.

Foto: Damir Sagolj , Reuters

Vojáci zalehli naproti barikádám.

Akce je neočekávaná, protože v úterý demonstranti přijali nabídku senátorů k jednání. Odmítli však požadavek vlády, že před jednáním musejí opustit okupované centrum hlavního města.

„Jsme stále připravení jednat. Jsem otevřený, ale protest musí napřed skončit,“ uvedl poradce vlády Korbsak Sabhavasau.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Vojáci vybíhají na zteč.

Thajský senátor Lertrat Rattanavanit, který do poslední chvíle zprostředkovával jednání, však jeho názor nesdílí: "To je konec odporu, vláda se rozhodla povstání definitivně zlikvidovat. Oběti jsou nevyhnutelné," řekl agentuře AP.

Mluvčí vlády prohlásil, že "protest musí okamžitě skončit a jeho vůdci se musejí vzdát úřadům".

Foto: Fayaz Kabli , Reuters

Obrněný transportér vjel do barikády.

Za týden si však podle BBC vyžádaly boje na čtyřicet obětí.

Reklama

Související témata:

Související články

Na demonstranty v Bangkoku nastoupila armáda

Nejméně čtyři exploze a střelba se ve čtvrtek večer místního času ozvaly v centru thajského hlavního města Bangkoku, kde se zabarikádovali protivládní...

Výběr článků

Načítám