Hlavní obsah

Sebevražedný útok v Kábulu si vyžádal na 20 mrtvých

Kábul

Při sebevražedném atentátu v úterý v Kábulu zahynulo téměř 20 osob, mezi nimiž byli civilisté i zahraniční vojáci. Severoatlantická aliance oznámila, že ztratila šest vojáků a další jsou zranění. Podle tiskových agentur si atentát, k němuž se přihlásil radikální Tálibáan, vyžádal přes 50 zraněných. Jde o nejkrvavější útok na zahraniční vojáky v Kábulu od loňského září.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Článek

NATO podle agentury Reuters oznámilo, že mezi šesti mrtvými vojáky je pět Američanů, 12 dalších obětí byli civilisté.

Atentátník se na silnici vedoucí k bývalém královskému paláci přiblížil poblíž armádní základny s dodávkou naplněnou 750 kilogramy výbušin k vojenskému konvoji. Při výbuchu bylo poničeno pět automobilů NATO a přes deset aut s civilisty.

Mezi nejméně 12 mrtvými afghánskými civilisty jsou hlavně lidé, kteří čekali u základny na autobus.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Cílem byl americký konvoj

Italský velvyslanec v Kábulu řekl televizi Sky TG24, že cílem byl americký vojenský konvoj. Itálie přišla při loňském zářijovém atentátu o šest vojáků. Na tiskové konferenci o útoku hovořil také prezident Hamíd Karzáí. Řekl, že mezi oběťmi jsou zahraniční vojáci, ženy i děti. Mluvčí Tálibánu sdělil telefonicky agentuře AFP, že cílem byli okupanti z NATO.

Ve čtvrti, kde se útok odehrál, jsou kromě parlamentu také budovy národního muzea, nemocnice, jednoho ministerstva a palác Dárulamán.

Podle italského ambasadora se Tálibán mstí za ofenzivu, již vede NATO v provincii Hílmand. Další připravuje aliance také pro jihoafghánský Kandahár. Zřejmě ale bude odložena, možná až na podzim.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám