Hlavní obsah

Thajská vláda zrušila plánovaný zákaz vycházení

Bangkok
Aktualizováno

Thajské úřady odvolaly zákaz vycházení plánovaný na noc na pondělí. Vůdci povstalců vyjádřili ochotu k jednání, pokud armáda zastaví palbu. Vláda chtěla zákazem zabránit narůstajícímu násilí, v záměru má také o týden odložit začátek vyučování po každoročních prázdninách, které měly původně skončit v neděli. Oznámil to v televizi podle agentur Reuters a AFP thajský premiér Apchisit Vedžadžíva.

Článek

Vedžadžíva řekl, že vicepremiér Sutchep Tchaugsuban, jenž má během protestů na starosti bezpečnostní otázky, projednává s představiteli armády a dalšími orgány možnost zákazu vycházení a další opatření.

Thajské úřady zároveň oznámily, že do zóny okupované povstalci vyšlou pracovníky Červeného kříže a dalších "neutrálních" humanitárních organizací, aby dojednali evakuaci žen, dětí a starších lidí.

Podle českého velvyslance v Bangkoku Ivana Hoťka nemá česká ambasáda informace o tom, že by se přímo v zóně okupované vzbouřenci, kterou v sobotu vláda vyhlásila za oblast ostré střelby, nacházeli čeští občané.

Thajská armáda se v uplynulých třech dnech za cenu násilných střetů s demonstranty pokoušela izolovat ležení protivládních protestujících v centru metropole. Střety mezi demonstrující opozicí a armádou si jen za posledních 48 hodin vyžádaly 25 mrtvých a téměř 200 zraněných. V sobotu zemřelo osm lidí.

Vyučování začne o týden později

Kromě toho premiér oznámil, že vyučování v thajském hlavním městě nezačne po každoročních prázdninách kvůli násilným střetům mezi pořádkovými silami a protivládními demonstranty v pondělí, ale o týden později.

"Požádal jsem ministra školství, aby se spojil s úřady v Bangkoku a odložil otevření škol o týden," řekl premiér podle agentury AFP.

Nedělní nejistý klid

"Vím, že rodiče se obávají o bezpečnost svých dětí, zatímco situace kolem obchodní čtvrti metropole okupované tisícovkami protivládních "červených košil" zůstává napjatá," prohlásil Vedžadžíva.

Dnes ráno zatím v centrální čtvrti podle AFP panoval "nejistý klid".

Rozdělená země

Thajsko je rozděleno na stoupence exilového bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry, kteří na demonstracích používají červenou barvu oblečení, a "žluté" příznivce vlády, kteří mají podporu bangkockých vyšších vrstev.

Stoupenci bývalého premiéra chtějí už několik týdnů protesty dosáhnout odchodu premiéra Vedžadžívy, zatímco žlutí jej chtějí v úřadu udržet.

Reklama

Související témata:

Související články

Na demonstranty v Bangkoku nastoupila armáda

Nejméně čtyři exploze a střelba se ve čtvrtek večer místního času ozvaly v centru thajského hlavního města Bangkoku, kde se zabarikádovali protivládní...

Výběr článků

Načítám