Hlavní obsah

Další nepokoje v Bangkoku si vyžádaly tři oběti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Vojáci thajské armády se v sobotu znovu střelbou do davu demonstrantů pokusili zastavit masové protivládní protesty, jež v posledních třech dnech s novou silou ovládly ulice thajské metropole. Od čtvrtka v Bangkoku zahynulo 17 lidí, od sobotního rána zemřeli nejméně další tři.

Foto: Reuters

Požár v ulicích Bangkoku

Článek

Protivládní protesty v Thajsku, které organizují stoupenci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry nosící tradiční červené košile, trvají již dva měsíce. Před třemi dny se ale vláda premiéra Apchisita Vedžadžívy rozhodla přitvrdit postoj vůči demonstrantům, kteří paralyzovali luxusní obchodní čtvrť Bangkoku. V oblasti odpojila vodu a elektřinu a do akce poslala armádu. Povstalci tvrdí, že potraviny a voda jim ale stačí ještě na řadu dní.

Vojáci skrytí za pytli s pískem v sobotu obsadili střechy budov v obchodní čtvrti a zahájili palbu proti shromážděným lidem vyzbrojeným lahvemi se zápalnou směsí a podomácku vyrobenými raketami. Tři mrtvé odnesli zdravotníci z místa palby, očití svědkové hovoří o dalších lidech těžce zraněných střelbou. Podle agentury Reuters se z okolí povstaleckých barikád po celou noc ozývaly výbuchy granátů a palba z pušek.

Podle očitých svědků se během noci počet demonstrujících mírně zmenšil, ale několik tisíc povstalců je v ulicích stále připraveno k boji. Lidé zpívají a naslouchají projevům protivládních řečníků, často kvůli bezpečnosti navlečených do těžkých neprůstřelných vest. Barikády jsou obehnány ostnatým drátem a hromadami pneumatik naplněných benzinem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám