Hlavní obsah

Z centra Bangkoku je válečná zóna, první mrtví

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok
Aktualizováno

V centru Bangkoku se od čtvrtečního večera bojuje. V pátek si střety vyžádaly pět mrtvých a 45 zraněných. První obětí je 32letý muž. Postřeleni byli i tři novináři, kanadský žurnalista francouzské televize byl zasažen třemi střelami do nohy. Armáda oblehla oblast, v níž se zabarikádovali protivládní demonstranti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Thajská armáda udeřila na demonstranty v centru BangkokuVideo: Reuters

 
Článek

Vůdce demonstrantů v červených košilích podporující předchozího premiéra Thaksina Šinavatru Natavut Sajkua řekl po zahájení noční akce, že premiér Apchisit Vedžadžíva "zahájil občanskou válku".

Armáda už ve středu varovala, že vezme oblast útokem a bude střílet bez varování. Čtvrteční úder si pak vyžádal nejméně jednoho mrtvého. Střelba pokračovala i v pátek, policie rovněž nasadila slzný plyn. Nad oblastí přelétávají vrtulníky.

Demonstranti v odvetu v místě, kde se nacházejí zastupitelské úřady cizích států, zapálili policejní autobus. Ambasády jsou uzavřené.

"Urgentně žádáme vládu, aby stáhla vojáky a ukončila násilí. Nevíme, jak přežijeme dnešní noc, jestliže Apchisit nebude souhlasit s příměřím. Doufáme, že Apchisit nechce válku," uvedl Natavut, který ale odmítl ukončit protesty, pokud premiér nerozpustí parlament a nepodá demisi.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

V centru města se opevnily tisíce lidí nespokojených z vládou. Tvrdí, že odpor ukončí, budou-li okamžitě vypsány volby. Vedžadžíva už slíbil volby na 14. listopad.

Bezpečnostní síly přes noc odřízly oblast od dodávek elektřiny, vody a potravin a postupně mizí i mobilní signál. Podle BBC jsou ale demonstranti dobře zásobeni na dlouhodobé obléhání.

Mezi zraněnými z pátku je i bývalý armádní generál Kchattija Savasdipol, kterého zasáhla kulka do hlavy zrovna ve chvíli, kdy poskytoval rozhovor novináři z deníku The New York Times. Jeho stav je kritický, zřejmě nemá šanci přežít.

Protivládní demonstranti, tzv. rudé košile, okupují část Bangkoku už více než dva měsíce. Požadují rezignaci premiéra Apchisita Vedžadžívy, protože se podle nich k moci dostal nezákonně s pomocí justice a armády. Premiér demonstrantům jako ústupek nabídl vypsání předčasných voleb na listopad, což ale oni odmítli.

Reklama

Související témata:

Související články

Na demonstranty v Bangkoku nastoupila armáda

Nejméně čtyři exploze a střelba se ve čtvrtek večer místního času ozvaly v centru thajského hlavního města Bangkoku, kde se zabarikádovali protivládní...

Výběr článků

Načítám