Hlavní obsah

USA potvrdily přes rozpory dlouhodobé partnerství s Afghánistánem

– Berlín/Washington

USA budou dlouhodobě zajišťovat bezpečnost Afghánistánu a to i po odchodu posledního amerického vojáka. Afghánskému prezidentovi to řekla v úterý americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Mezinárodní síly ISAF chtějí v zemi převzít iniciativu, sdělil v Berlíně civilní vyslanec NATO v Afghánistánu Mark Sedwill.

Článek

"Naším cílem je letos převzít iniciativu. Do konce tohoto roku bude aktivita vycházet od aliance a afghánského lidu," řekl Sedwill, ale hned dodal: "Očekáváme však, že letos úroveň násilí značně vzroste."

ISAF přesto chce do konce roku zahájit proces předávání odpovědnosti afghánským úřadům. Na berlínské konferenci se zástupci 16 zemí snažili definovat měřítka, která umožní zodpovědný proces předávání zodpovědnosti afghánským silám na severu země.

Ale i po odchodu mezinárodních sil slíbila americká ministryně zahraničí, že zemi nenechají na holičkách. „Neopustíme afghánský lid,“ řekla Clintonová a dodala: „Naše občanská povinnost přetrvá dlouho do budoucnosti.“

Karzáí: Civilisté umírat nesmějí

Hámid Karzáí se během čtyřdenní návštěvy v USA snaží zlepšit vztahy s USA, které byly značně zhoršeny po zfalšovaných prezidentských volbách, v nichž si udržel své křeslo.

Jak on, tak Clintonová přiznali rozpory. „Schopnost odporovat v názorech v některých tématech nebrání dosažení toho, na čem se shodujeme. Spíše odráží úroveň důvěry, která je důležitá pro jakýkoli smysluplný dialog a přetrvávající strategické partnerství,“ řekla Clintonová.

Karzáí sice ocenil příspěvek USA k pádu vlády Tálibánu v roce 2001, ale zdůraznil, že mezinárodní síly by se měly vyvarovat toho, aby při jejich akcích umírali civilisté. To je dlouhodobý a vážný problém mezi oběma stranami.

Reklama

Výběr článků

Načítám