Hlavní obsah

Únosci ruského tankeru jsou mrtví

Moskva

Všichni somálští piráti, kteří se minulý týden pokusili unést ruský tanker v Indickém oceánu, jsou podle úterních zpráv ruských médií po smrti. Ruská agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroje ruského ministerstva obrany oznámila, že pirátům se po střetu s ruskou vojenskou lodí nepodařilo dorazit k somálským břehům a "pravděpodobně" všichni zahynuli.

Foto: Yuri Maltsev/Files, Reuters

Ruský tanker Moscow University

Článek

Podle úterních informací ruských zdrojů se ale člun pirátů nedlouho po jejich propuštění ztratil ze zaměřovacích radarů. Ke břehům Somálska nedorazil. Po hodině plavby se ztratil signál z radiomajáku člunu.

"Vypadá to, že jsou všichni mrtví," uvedl nejmonovaný ruský zdroj.

Agentura RIA Novosti uvedla, že posádka ruského torpédoborce pirátům před propuštěním zabavila navigační přístroje a zbraně.

Ruský tanker Moscow University s 23 muži na palubě zadrželi piráti minulou středu u jemenského pobřeží. [celá zpráva]

Po několika hodinách proti útočníkům zasáhl ruský torpédoborec Maršál Šapošnikov, který v oblasti ohrožené pirátskými bandami hlídkoval. Při zásahu ruského komanda byl jeden z pirátů usmrcen, ostatních deset bylo zadrženo. Posádka tankeru se před útočníky skryla v uzavřeném prostoru.

Podle původních informací mělo Rusko v úmyslu zadržené piráty soudit v Moskvě. Když se ale ukázalo, že podobný postup by odporoval normám mezinárodního práva, byli zadržení piráti v pátek propuštěni na svobodu. Předpokládalo se, že na svém nafukovacím člunu dorazí do domovského přístavu v Somálsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám