Hlavní obsah

JAR popřela, že tam Krejčíř může zůstat výměnou za svědectví

– Pretoria

Jihoafrické ministerstvo spravedlnosti popřelo zprávu, že uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř, který je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost, bude smět zůstat v zemi výměnou za pomoc policii při vyšetřování nedávné vraždy majitele tamní sítě striptýzových klubů.

Foto: ČTK

Radovan Krejčíř

Článek

Český velvyslanec v Jihoafrické republice Martin Pohl v pátek řekl, že existenci dohody nemůže vyvrátit ani potvrdit, "byla by však velmi překvapivá". Krejčíř zároveň popřel, že by měl o vraždě bližší informace.

Jihoafrický deník The Star ve čtvrtek uvedl, že Krejčířovi jihoafrické úřady zaručily beztrestnost ve vyšetřování nedávné vraždy Lollyho Jacksona a že bude smět zůstat v zemi. Krejčíř údajně výměnou souhlasil, že v kauze bude figurovat jako korunní svědek. Jeho spolupráci s policií jihoafrickým médiím potvrdil jeho právní zástupce Ian Small-Smith.

"V této věci tu není žádná dohoda s ministerstvem spravedlnosti, úřadem státního zástupce nebo jihoafrickou policií," řekl dle jihoafrického serveru timeslive.co.za mluvčí ministerstva Tlali Tlali.

Kauza nemá mít důsledek na vydání Krejčíře

Velvyslanec Pohl řekl, že kauza, ve které se Krejčířovo jméno nově objevilo, by podle informací velvyslanectví neměla mít důsledek na Krejčířovo vydání. Existenci údajné dohody podle něj velvyslanectví nemůže vyvrátit ani potvrdit, "byla by však velmi překvapivá".

Krejčíř žije v JAR od roku 2007, kde byl 21. dubna toho roku zatčen. Do země se dostal na falešný seychelský pas. Soud v Johannesburgu předloni 1. února podle dostupných informací nepravomocně rozhodl, že podnikatele nevydá k trestnímu stíhání do Česka. Krejčíř také v JAR požádal o politický azyl, ale záležitost s falešným pasem jeho udělení komplikuje.

Tlali podle stejného serveru uvedl, že soud původně rozhodl o tom, že Krejčíř je "nevydatelný". Na základě toho se však "stát rozhodl případ znovu prozkoumat a odvolat se".

Třiapadesátiletý majitel sítě striptýzových klubů Teazers Jackson byl zastřelen v noci na úterý ve městě Kempton Park nedaleko Johannesburgu. Jeho údajný vrah i oběť byli podle jihoafrických médií v posledních dnech několikrát viděni v Krejčířově společnosti.

Pachatelem zločinu je podle policie muž kyperského původu vystupující pod falešným jménem George Smith. Úřady po něm dál pátrají. Jackson si ho prý najímal na špinavou práci. Český deník Právo ve čtvrtek uvedl, že Smith v minulosti prý pracoval i pro českého podnikatele. Jihoafrická média uvedla, že všichni tři údajně bydleli ve stejné ulici ve městě Bedfordview a že po vraždě Krejčíře policie asi dvě hodiny vyslýchala.

Krejčíř popřel, že by měl o Jacksonově vraždě bližší informace. V prohlášení, které zaslala Krejčířova právní zástupkyně Kateřina Vodičková, připustil, že znal jak zavražděného Jacksona, tak i údajného pachatele vraždy. Tvrdí ale, že jihoafrická policie ho k případu oficiálně nevyslechla, pouze ho požádala, aby jí sdělil, co o obou mužích ví.

"Není tedy pravdou, že by byl inženýr Radovan Krejčíř jakýmsi svědkem státu či měl jakékoli bližší informace o osobách či o vraždě samotné a že by policie v Jihoafrické republice takto na něho pohlížela," stojí v prohlášení.

Ve středu 5. května prý policie navštívila Krejčířův dům a hledala v něm Smithe. "Samozřejmě bez výsledku," uzavírá prohlášení, které prý podnikatel vydal ve snaze zabránit spekulacím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám