Hlavní obsah

Korejskou loď potopilo torpédo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Podle člena mezinárodního vyšetřovacího týmu byly mezi troskami potopené jihokorejské fregaty Čchonan nalezeny úlomky torpéda. Uvedly to ve čtvrtek tiskové agentury. Už dříve se spekulovalo, že loď potopilo severokorejské torpédo.

Foto: Lee Jung-hoon, Reuters

Vytaženou záď potopené korejské lodi Čchonan střeží další loď.

Článek

"V troskách trupu lodi byla odhalena složka výbušniny používané v torpédech," řekl pod podmínkou anonymity jeden z členů mezinárodního vyšetřovacího týmu, který je pověřen zjištěním příčiny katastrofy.

"Typ hliníku, které objevené fragmenty obsahují, se ale v Jižní Koreji nepoužívá. Nejde tedy o naše torpédo a existuje jen jediná země, která mohla napadnout jihokorejskou válečnou loď," dodal týž zdroj s poukazem na KLDR.

Na palubě lodi byli 104 námořníci. Při explozi z 26. března zahynulo zřejmě 48 námořníků, těla 32 už byla nalezna. [celá zpráva]

Hned po potopení lodi se psalo, že ji mohlo zasáhnout torpédo. [celá zpráva]

Severní Korea popírá, že by měla podíl na potopení lodi, později se zvažovaly i jiné příčiny, zejména najetí na minu. Pak se opět začalo spekulovat, že za potopením fregaty stojí Pchjongjang.

Jihokorejská vojenská kontrarozvědka několik týdnů před potopením lodě varovala, že KLDR začala s rozmísťováním sebevražedných jednotek. Ty mají využívat podmořské čluny na bázi torpéd. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám