Hlavní obsah

KLDR se vrátí k rozhovorům o jádru, chce pomoc od Číny

– Peking

Severokorejský vůdce Kim Čong-il při středeční večerní schůzce s čínským prezidentem Chu Ťin-tchaem v Pekingu vyjádřil připravenost své země vrátit se k pozastaveným šestistranným rozhovorům o jaderném odzbrojení KLDR. Informovala o tom ve čtvrtek jihokorejská agentura Jonhap. V Číně hledá pomoc pro svou zbídačelou zemi.

Foto: Jaosn Lee, Reuters

Auto přepravující Kim Čong-ila v Číně

Článek

Kim učinil podobný slib v minulosti již několikrát, obvykle ale s podmínkami, jakými jsou například zahájení přímého dialogu s USA či zrušení sankcí OSN.

"Kvůli čínským obavám z pádu severokorejského komunistického režimu a propuknutí občanských nepokojů na hranici Číny a KLDR lze očekávat, že Peking na nové žádosti o pomoc přistoupí. Obě strany by mohly rovněž začít naplňovat ekonomické dohody podepsané během loňské návštěvy čínského premiéra v KLDR," citovala agentura AP experta na KLDR ze šanghajské univerzity Cchaj Ťiena.  "Severní Korea v minulosti souhlasila s ukončením svých nukleárních programů výměnou za pomoc," dodal Cchaj.

Strach z vývoje po smrti Kima

Obavy z nepokojů v KLDR vzrůstají, protože je vidět, že Kim Kim Čong-il, který v opancéřovaném vlaku v pondělí přijel do Číny, je nemocný. Záběry kamer z haly hotelu Furama v Ta-lienu ukazují, že kulhá.

Záběry kulhajícího Kima se považují za další známku jeho choroby. Také levá ruka je, zdá se, téměř ochrnutá, navíc mu dál prořídly vlasy. Experti spekulují, že to může ukazovat na problémy ledvin – někteří pacienti s dialýzou ztrácejí hodně vlasů.

V létě 2008 prodělal 68letý severokorejský vůdce podle všeho mrtvici.

Kim se ve středu přesunul do Pekingu, kde se měl ubytovat ve státní rezidenci Tiao-jü-tchaj. Mluvčí čínské diplomacie ale odmítl návštěvu komentovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám