Hlavní obsah

Komunikační satelit se vymkl kontrole a ohrožuje další zařízení na orbitě

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Satelit Intelsat přestal minulý měsíc reagovat na pokyny pozemní kontroly a pohybuje se po orbitě kolem Země. Podle serveru Space.com vzrůstá nebezpečí kolize s některým z jiných satelitů na oběžné dráze. Případná srážka by zahustila smetí na oběžné dráze a dále zvýšila riziko dalších havárií při vysílání lidí a drahých systémů do vesmíru.

Článek

Satelit Intelsat Galaxy 15, přestože se nedá ovládat, zůstává jinak funkční, jen opustil vymezenou dráhu ve výšce 36 tisíc kilometrů nad rovníkem. Odpovídat přestal už 5. dubna. Podle výrobce zařízení, společnosti Orbital Sciences Corp., je na vině intenzivní solární bouře na počátku dubna. Satelit, který byl vypuštěn v roce 2005, se podle expertů stal obětí nepředvídatelné události.

První satelit, jehož činnost může být ovlivněna interferencí signálů z neovladatelného Galaxy 15, je satelit AMC-11 vlastněný společností SES z Lucemburska, který je mu na orbitě nejblíže. Operátoři se snaží, aby konflikt signálů měl co nejmenší dopad na zákazníky, kteří satelit využívají.

Alan Young ze SES odhaduje, že oba satelity se nejvíce přiblíží 23. května a Galaxy 15 má zvolna pokračovat směrem na východ. Interference by měly zcela zmizet kolem 7. června.

Orbital Sciences Corp. v uplynulých týdnech vyslal k neovladatelnému satelitu až 200 000 povelů, ale zcela bez úspěchu. Zákazníků společnosti se výpadek údajně nedotkne, protože funkci Galaxy 15 převzal satelit Galaxy 12.

Společnost se ještě chce pokusit vyslat opravdu silný signál, který by satelit vyřadil zcela z provozu, vypnul, aniž by mu spálil obvody. Zabránilo by se tak interferenci s jinými satelity, do jejichž prostoru vstoupí. I v případě úspěchu však zůstane Galaxy 15 problémem, protože se bude dále nekontrolovatelně pohybovat.

Zombie satelitů je už na 160

Pokud se nepodaří satelit oživit, změní se na zombie satelit, kterých jsou údajně na orbitě již desítky. Nepodařilo se je sundat z geostacionární dráhy, než přestaly reagovat na pokyny ze Země.

V závislosti na své původní poloze takové satelity migrují do dvou směrů - 105 stupňů západně a 75 stupňů východně. V těchto dvou oblastech je již kolem 160 satelitů, což z nich dělá ekvivalent vesmírných vrakovišť, které ovšem zvyšují riziko pro další lety do vesmíru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám