Hlavní obsah

Z thajské nemocnice evakuovali stovky pacientů, vtrhli tam demonstranti

Novinky, aš, The Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Většina nemocných z jedné z hlavních bangkockých nemocnic pro 1400 pacientů musela být v pátek evakuována, když do ní vnikli protivládní demonstranti v červeném. Hledali tam policisty, kteří se tam podle nich ukrývali.

Foto: Vivek Prakash , Reuters

Z thajské nemocnice evakuují nemocného.

Článek

Vtrhli do nemocnice Čulalongkón v centru thajského hlavního města Bangkoku a nevyslyšeli proseb ředitele, který je žádal, aby zachovali klid. Proto se museli s výjimkou těch nejnutnějších odložit všechny operace a pacienti museli být převezeni do deseti jiných zdravotnických zařízení.

V areálu demonstranti hledali vojáky a policisty, kteří se tam měli ukrývat. Když podezřelé nenašli, stáhli se opět do enklávy v centru města, kterou ovládají již druhý měsíc.

Vůdci opozičních protestů se za incident omlouvali. „Situace se vymkla kontrole, omlouváme se veřejnosti a nemocnici Čulalongkón za incident. Naší politikou není bránit operacím,“ řekl Wng Todžirakán.

Thajská zdravotní rada čin odsoudila a vyzvala demonstranty, aby respektovali zdravotnický personál: „Všechny strany se musí zdržet toho, aby využíval nemocnice pro své politické cíle.“

Opozice podporující svrženého premiéra Thaksina Šinavatru se snaží od poloviny března vynutit demisi premiéra Apchisita Vedžadžívy a požaduje okamžité vyhlášení předčasných parlamentních voleb. Jejich nabídku, že protesty ukončí, uskuteční-li se volby do tří měsíců, Vedžadžíva odmítnul. Po granátových útocích o víkendu varoval demonstranty před vojenským zásahem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám