Hlavní obsah

Šéf pákistánského Tálibánu žije, právníci kritizují USA za nálety

Islámábád/Washington

Vůdce pákistánského Tálibánu Hakimulláha Mehsúda, který měl být zabit v lednu při náletu bezpilotního letadla, je naživu. Ve čtvrtek to uvedli vysocí pákistánští představitelé. V USA přitom sílí kampaň proti náletům bezpilotních letadel na kmenová území Pákistánu.

Článek

Podle vysokých pákistánských představitelů je Hakimulláh Mehsúd naživu. Byl nedávno viděn v kmenových oblastech Pákistánu v Severním Vazíristánu, sdělil jeden představitel pákistánské tajné služby a jeden pákistánský důstojník. Smrt Mehsúda přitom v únoru potvrdily americké tajné služby i tři zdroje z Tálibánu, i když jeho mluvčí Azam Tárik ji vždy popíral. [celá zpráva]

Zabití Hakimulláha Mehsúda přitom bylo jedním z argumentů pro nasazení bezpilotních letadel, která útočí na kmenová území Pákistánu přes protesty tamní vlády. Tyto útoky si vyžádaly stovky obětí nejen z řad radikálů, ale i civilistů.

Sporné nálety bezpilotních letadel

Profesorka Mary O'Connellová z Notredamské univerzity ve středu poukázala na sporné právní aspekty těchto náletů. "Jde o jasné porušení mezinárodního práva," prohlásila O'Connellová s tím, že je nasazení bezpilotních letounů sporné především na území států jako Jemen nebo Pákistán, se kterými nejsou USA v přímém ozbrojeném konfliktu.

O'Connellová tvrdí, že stejným způsobem by mexická armáda mohla ostřelovat hotely v Arizoně, protože se v nich často skrývají mexičtí drogoví bossové.

Další právníci však její názory nesdílejí. Podle Kennetha Andersona z právnické fakulty Washingtonovy univerzity je legální pronásledovat hledané osoby "tam, kde k tomu danému státu chybějí prostředky nebo vůle". Právní poradce americké vlády Harold Koh neochvějně prohlásil, že program náletů UAV je v souladu se všemi zákony, které se na něj mohou vztahovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám