Hlavní obsah

CIA v Pákistánu používá menší rakety kvůli snížení civilních obětí

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

CIA v Pákistánu používá nové a menší střely, letadla a monitorovací techniku, aby při akcích proti povstalcům v obydlených místech kmenových oblastí minimalizoval oběti mezi civilisty. S odkazem na americké i pákistánské zdroje to v pondělí napsal deník The Washington Post.

Foto: US Defense Handout, ČTK

Americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper

Článek

Operace CIA v oblastech při hranicích s Afghánistánem jsou tajné a list se odvolává na nejmenované zdroje. Podle těch zabila před měsícem v Jižním Vazíristánu jednoho z vůdců Al-Káidy a devět dalších bojovníků střela ne větší než pouzdro na housle a vážící zhruba 15 kilogramů. Výbuch zničil dům, jehož střechou střela prolétla, a poškodil sousední budovu. Nikdo jiný nebyl zraněn.

Washington Post upozornil, že pákistánská vláda údery, při nichž od počátku roku 2009 zemřely stovky povstalců, toleruje, ale tato podpora byla vždy velmi křehká.

Vnitřní statistiky CIA podle zdrojů zmiňují pouze 20 civilistů zabitých při náletech od ledna 2009. Při těchto více než 70 akcích mělo zemřít 400 podezřelých teroristů či povstalců. Z neoficiálních statistik ale vyplývá, že je počet civilních obětí mnohem vyšší. Organizace New America Foundation hovoří o 181, přičemž počet zabitých povstalců je přes 690.

Nejméně čtyři mrtvé povstalce si podle BBC vyžádal pondělní útok amerického bezpilotní letounu v Severním Vazíristánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám