Hlavní obsah

Čínský magnát věnoval veškerý svůj majetek, 23 miliard, charitě

Právo, Vladimír Plesník (Šanghaj)
Peking

Jü Pcheng-mien, osmaosmdesátiletý čínský realitní miliardář, věnoval charitě veškeré své jmění ve výši 8,2 miliardy jüanů (22,8 miliardy korun). Vyšvihl se tak do čela žebříčku nejštědřejších filantropů nejlidnatější země světa.

Foto: Reuters

Článek

List Shanghai Daily v sobotním vydání dále napsal, že Jü, vlastník hotelové sítě a podnikatel v nemovitostech, převedl do posledního jüanu majetek na nadaci nesoucí jeho jméno a sídlící v Hongkongu.

„Je to moje svobodné rozhodnutí. Nepřeji si, aby mé vlastnictví kdokoli zdědil, nebo aby se stalo předmětem investic či spekulací na burze“, sdělil ve strohém prohlášení. Dodal, že by bohatství nikdy neodkázal svým dětem, protože by ho rozházely. „Nemyslím, že by je učinilo šťastnějšími a posílilo jejich životní harmonii,“ vysvětlil.

Většina prostředků z boháčovy nadace míří do zdravotnictví – hradí jimi jednak stáže čínských studentů medicíny na amerických, japonských, korejských a evropských univerzitách, jednak zaplatily přes 150 tisíc operací šedého zákalu po celé zemi.

Čínský smysl pro dobročinnost se plně projevil po zemětřesení minulý týden v Čhcing- chaj na západě země. Firmy, instituce a jednotlivci vybrali za pět dní po tragédii 243 miliónů jüanů (625 miliónů korun). Na dárcovském večeru v nové, kontroverzní budově Národního divadla francouzského architekta Paula Andreua hned vedle budovy parlamentu herci předvedli příběh novorozence, který přišel na svět v lékařském stanu několik hodin po otřesech.

Británie: Miliardáři bohatší o třetinu

Zhruba o třetinu letos zbohatli nejmajetnější podnikatelé, kteří působí ve Velké Británii. Jak napsal nedělník Sunday Times, stalo se tak díky částečnému zotavení světové ekonomiky po doznívající krizi.

Na prvním místě na seznamu nejbohatších lidí podnikajících v Británii stanul již pošesté v řadě Lakšmí Mittal, šéf ocelářské skupiny Arcelor Mittal působící i v ČR, který má kancelář v Londýně. Jeho jmění se ve srovnání s rokem 2009 zdvojnásobilo z 10,8 miliard liber na 22,4 miliard.

Druhým nejbohatším se stal ruský podnikatel a majitel fotbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, který za rok zbohatl o 400 miliónů na 7,4 miliardy liber (215 miliard Kč). Na třetím místě skončil první muž v žebříčku narozený v Británii, Gerald Cavendish Grosvenor alias vévoda z Westminsteru, s majetkem 6,7 miliardy liber. Z 18. na 6. místo skočil další Rus, majitel části klubu Arsenal Ališer Usmanov (4,7 miliardy).

Jak deník upozornil, během jediného roku jmění 1000 nejbohatších lidí v Británii vzrostlo o 77 miliard na 333,5 miliardy, což je nejvyšší roční růst od chvíle, kdy začal být seznam boháčů před 22 lety zveřejňován. Tehdy bylo miliardářů deset, nyní už je jich 53. Ještě loni kvůli krizi přišli nejmovitější o 155 miliard.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám